Kdy je ten správný čas začít péct vánoční cukroví?
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Většinu lidí možná překvapí, ale vánoční cukroví není úplně křesťanský zvyk. Původně se peklo z jiných důvodů, než je jenom mlsání. Tradice pečení vánočního cukroví je známá od 19. století. Její původ sahá ale až do století šestnáctého. Vše začalo u pohanů, tedy těch předků, kteří vyznávali starou víru a přírodní bohy.

Vánoční cukroví sloužilo tehdy k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Pohané věšeli vánoční cukroví na různá místa na domy, do chlévů a na ovocné stromy. A to proto, aby se rodině a zvířectvu dařilo a byla hojná úroda.

Vánoční cukroví se během století hodně změnilo. Důležitou roli hrály suroviny, hlavně sušené ovoce, ořechy a med. Mouka a cukr byly v chudších rodinách nedostatkové zboží. Peklo se cukroví ve tvaru koleček, jako symbol Slunce a ve tvaru zvířátek. Když hospodyňka cukroví spálila, hrozila ji nemoc nebo smrt v rodině.

Kdy se začíná péct vánoční cukroví?

Ideální je začít péct, když začíná advent. Advent letos začíná první víkend v prosinci. Pokud ho chcete prožít v klidu, vše si naplánujte. Nezapomeňte, že pečení cukroví není povinnost, ale může to být příjemná zábava pro rodinu.
Nezapomínejte na to, že jednotlivé druhy cukroví se nechávají uležet různě dlouhou dobu.

Tipy, kdy které cukroví začít péct

  • Tři týdny před Štědrým dnem je ideální začít péct zázvorky, vanilkové rohlíčky, kokosky a nebo perníčky.
  • Dva týdny – linecké cukroví.
  • Týden – makronky, světlé cukroví z bílých těst a nepečené cukroví.
  • Den před Štědrým dnem – Vánočka.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru