Dětské oddělení je pohádkové. Myšlenku přivedl na svět pobyt v nemocnici
Malování dětského oddělení Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem; archiv Jitky Kratochvílové
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Od doby, kdy ležela Jitka Kratochvílová, pedagožka PF UJEP a lektorka kurzu Malby při Univerzitě třetího věku UJEP (U3V), se svojí pětiměsíční dcerkou na dětském oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, se datuje myšlenka, nápad, zkrášlit dětem tamní prostředí.

„Sama jsem zažila a na oddělení viděla, kolik času některé děti v nemocnici prožijí. Přitom se pohybují mezi téměř prázdnými stěnami, s minimem pozitivních podnětů. Přišlo mi to líto, a tak jsme se se sestřičkami domluvily, že to změníme,“ popisuje svoje rozhodnutí Jitka Kratochvílová.

Sestřičky tamního oddělení oslovily výtvarnici z pedagogické fakulty s návrhem, aby studenti UJEP vymalovali zdi dětského oddělení. V té době však již končil semestr, studenti se rozjeli do svých domovů... a vše se muselo stihnout v době kompletního malování dětského oddělení. Proto se Jitka Kratochvílová rozhodla jinak a nelituje: „Oslovila jsem svoje posluchače z kurzu Malby při U3V a ti byli návrhem nadšení. Naprosto nezištně a dobrovolnicky se k akci přihlásili.“

Parta 11 univerzitních seniorů v polovině června obsadila chodby dětského oddělení a v neuvěřitelně krátkém čase, během jednoho dne, je vyzdobila celkem 16 motivy pohádkových a večerníčkových postaviček. Na přípravu přitom měli jen cca 2–3 týdny. Současný prostor oddělení je nyní od předchozího k nepoznání a místní sestřičky i děti z toho mají radost.

„Ta akce vznikla vlastně velice spontánně, bez nároku na mzdu či požadavku na finance, nyní vidím, že v očích vedení nemocnice ji jako takovou i vnímají a pozitivní gesto chtějí podpořit úhradou části nákladů. To se mi velmi líbí,“ upozorňuje Jitka.

Kromě jasného základního vyznění této aktivity tato akce potvrzuje i současný pozitivní trend prospěšnosti propojování mladé a starší generace. Elán a chuť dříve narozených udělat něco pěkného pro ty nejmenší je na druhé straně vyrovnáván poznáním malých pacientů, že krásnou výzdobu, kterou teď kolem sebe na dětském oddělení mají, dokázali vytvořit lidé ve věku jejich babiček a dědečků. I tato „drobná“ akce může v dětech budovat úctu a respekt ke starším, kterého je v současném světě stále méně a méně.

„Moc mým babičkám a dědečkům děkuji, že se místo pohodičky u bazénů či dne stráveného na zahrádce zapojili tak nezištně do tak krásné akce. Mám je moc ráda a jsem na ně pyšná,“ uzavírá Jitka Kratochvílová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru