Veterinární správa zaměřuje své kontroly i na stále oblíbenější farmářské trhy
Ilustrační foto: Pixabay.com
Zajímavosti

ČR - Na počátku jara, kdy začíná po celé ČR sezóna farmářských trhů, zaměřuje Státní veterinární správa (SVS) své kontroly také na tento způsob prodeje. Vzhledem k tomu že venkovní prodej potravin živočišného původu s sebou nese určitá zvýšená rizika, jsou prodejci pod důsledným dohledem veterinárních inspektorů. V loňském roce SVS provedla na trzích celkem 460 kontrol, zhruba o 40 procent více než v roce 2017. Procento závad se přitom meziročně snížilo.

Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 87 případech, o rok dříve jich bylo 82. Výše v roce 2018 uložených pokut se přiblížila 400 000 Kč. Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a proto podléhají dozoru SVS, je v ČR v současnosti přes 270.

Celkový počet závad zjištěný při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl 215. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji inspektoři zjistili nedostatky v označování potravin (46 případů) a prokazování jejich původu (42 x), často se vyskytly také problémy s dodržováním teplot (41 x). To přitom představuje zejména v teplých letních dnech velké riziko pro spotřebitele. Frekventovaným pochybením na trzích bývá také nedostatečná ochrana potravin před vnější kontaminací (24 případů). Při 18 případech byly zjištěny nedostatky při manipulaci s potravinami při přepravě a objevilo se 15 pochybení při skladování živočišných produktů.

„Vzhledem k tomu že obliba farmářských trhů stále stoupá, zvýšili jsme loni i počet našich kontrol a v tomto trendu bychom rádi pokračovali i letos. Pozitivní zprávou je, že z dlouhodobého hlediska podíl kontrol se závadou mírně klesá a ubývá těch nejzávažnějších problémů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Již před několika lety v souvislosti s rostoucím trendem trhů nabízejících místní zemědělské a potravinářské produkty publikovala SVS zejména pro prodejce takzvané Desatero. Jeho aktualizovaná verze je dostupná na internetových stránkách SVS.

SVS připomíná, že prodejce má zákonnou povinnost zákazníka dostatečně informovat o prodávaném zboží. Při jakékoliv pochybnosti je dobré se prodejce doptat, pokud se nakupujícímu něco nezdá, zboží nekupovat. V případě vážných nesrovnalostí je možné se obrátit na krajskou veterinární správu, která prošetří každý případ týkající se potravin živočišného původu. Počet podnětů upozorňujících na nekalé praktiky prodejců zůstal meziročně na podobné úrovni. V roce 2017 jich SVS řešila 10, loni jich bylo 12.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru