Sonja Vydrová byla oceněna Zlatým džbánkem za výrobu krušnohorských dřevěných hraček
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Zajímavosti

Zubrnice - U příležitosti tradičních oslav svátků vánočních bylo v zubrnickém skanzenu předáno ocenění za zachování a rozvoj lidových tradic Ústeckého kraje. Zlatý džbánek, jak se ocenění nazývá, bylo poprvé uděleno v roce 2017, a to folklornímu souboru Lužičan z Krásné Lípy a panu Františku Ledvinkovi za celoživotní snahu o záchranu lidové architektury v oblasti Českého Středohoří.

Právě dlouholetý ředitel zubrnického skanzenu předával letos ocenění společně s vedoucím odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Adamem Šrejberem v kostele sv. Máří Magdalény. Oceněna byla Sonja Vydrová, která se dlouhodobě věnuje výrobě dřevěné krušnohorské hračky a je poslední nositelkou tohoto druhu dřevovýroby na české straně Krušných hor v Ústeckém kraji. Druhým oceněným se stal kolektiv členů Asociace malířek a malířů kraslic České republiky z Libotenic.

Oba laureáti obdrželi diplom se znakem kraje a podpisem hejtmana, keramický džbánek a finanční dar 10 tisíc korun. Ústecký kraj tímto oceněním přispívá k naplňování celostátní Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu na léta 2016 až 2020 a posiluje tak snahu jednotlivců i dalších subjektů o zachování tradičních regionálních zvyků, obyčejů a řemesel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru