PREVENCE: Zimní pneumatiky: Kdy je mít na vozidle a proč vám v chladnu mohou zachránit život
Nemusí být sníh, abyste zimní pneumatiky využili. Mají lepší vlastnosti při nižších teplotách už pod sedm stupňů Celsia. Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Víte, jaký je správný postup, pokud se stanete účastníky nebo svědky dopravní nehody? Jak připravit vozidlo na zimu? Kdy používat zimní pneumatiky? Postupně přinášíme minisérii rad policie a bezpečnostních expertů motoristům.

Od začátku listopadu do konce března musíte mít vozidlo přezuto na zimní pneumatiky, pokud je venku sníh či led, nebo lze předpokládat, že podle předpovědi sněžit bude.

V zimním období se mohou řidiči setkat také s dopravní značkou, která přímo označuje povinnost zimní výbavy (symbolem je automobil se sněhovou vločkou – Dopravní značka C 15a).

Tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Na takto označených úsecích silnic a dálnic může řidič pokračovat v jízdě pouze se zimní výbavou (tj. se zimními pneumatikami).


Psali jsme:


 Řidič by si měl uvědomit, že komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. V zimních měsících se stává nejvíce nehod s tragickými následky, proto je na místě zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí.

Praxe jednoznačně potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější. Letní pneumatiky začnou tvrdnout již za teploty kolem 7stupňů Celsia a ztrácejí tím přilnavost a účinnost. Zimní pneumatiky mají lepší záběr na sněhu a ledu, lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami, vyšší adhezi i na suchých vozovkách, mají také podstatně kratší brzdnou dráhu. Jsou zkrátka schopny zajistit lepší ovládání vozidla.

Je nutné přezout všechny čtyři pneumatiky s dostatečně hlubokým dezénem.

Důležitá je také starost o správně nahuštěnou pneumatiku. V zájmu vlastní bezpečnosti kontrolujte tlak v pneumatikách v zimě více než kdy jindy.

Pro jízdu autem při špatných povětrnostních podmínkách, zejména ve vyšších polohách je důležité včasné nasazení sněhových řetězů. Jejich nasazování si předem vyzkoušejte.

Příště: Příprava automobilu na zimu.

Zimní prohlídky aut jsou dobrou investicí. V současné době nabízí řada autorizovaných servisů buď zcela bezplatné základní prohlídky vozu pro zimní období nebo cenově velice přijatelné.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru