OBRAZEM: Elektrárny na severu Čech lákají i turisty ze zahraničí, navštívily je už tisíce lidí
Někteří středoškolští účastníci letošní odborné praxe a tudíž i exkurze po provoze Elektrárny Počerady měli to štěstí, že pod jedním z komínů narazili na ornitologa Václava Berana, který zrovna okroužkoval sokolí mládě. Na snímku je seznamuje s pestrým jídelníčkem sokola stěhovavého. Uprostřed Jitka Šafratová, ekolog Elektrárny Počerady. Foto: ČEZ/Ota Schnepp
Zajímavosti

Severní Čechy – Hned dvě místa Skupiny ČEZ, která jsou na severu Čech středem zájmu milovníků industriální turistiky či školních exkurzí, mají našlápnuto k novému celoročnímu návštěvnickému rekordu.

Jak Informační centrum Elektrárny Ledvice, tak i vodní elektrárna Střekov na řece Labi již loňskou návštěvnost pokořily. Během prvního pololetí si přitom severočeské výrobní zdroje energie a tepla prohlédlo více než 5 500 návštěvníků z různých míst v ČR i zahraničí.

Elektrárna Tušimice

Prohlídku Elektrárny Tušimice si během prvního pololetí nenechali ujít 1 133 návštěvníci. „Ze zahraničí jsme u nás měli hosty z Kazachstánu, Dánska, Slovenska a Ruska. Dále tradičně převládali středoškoláci a žáci z různých odborných a základních škol ve Vejprtech, Podbořanech, Chomutově, Kadani, Kvílicích, Plzni, Dolních Břežanech, Jirkově, Praze, Karlových Varech, Ostrově, Lovosicích či Plasech.

Tušimice

Vysokoškoláci byli z fakulty životního prostředí Univerzity Karlovy. Proběhla rovněž tradiční třídenní Energetická maturita pro nejlepší středoškolské studenty fyziky z partnerských škol Skupiny ČEZ,“ uvedla Marie Tučková, manažerka návštěvnického a vzdělávacího centra v Elektrárně Tušimice. Podle ní využili někteří zájemci (174) i možnost exkurze na malou vodní elektrárnu Želina.

Elektrárna Počerady

Elektrárnu Počerady, a. s., si během uplynulého půlroku prohlédlo 75 osob. Již po čtyřiadvacáté například do elektrárny zavítali po Velikonocích studenti (17) z ČVUT Praha na svou týdenní praxi. Poměrně raritou se stala návštěva studentů druhého ročníku Gymnázia J. Keplera v Praze, kteří v rámci zeměpisu psali práci o průmyslu v Českém středohoří, přičemž přijeli na kolech.

Stranou prohlídek nezůstal ani Paroplynový cyklus Počerady Skupiny ČEZ. „V rámci pěti exkurzí jsme s technologií a provozem jedné parní a dvou plynových turbín seznámili 150 návštěvníků,“ poznamenal Martin Borovský, vedoucí odboru péče o zařízení paroplynového cyklu.

Informační centrum Ledvice

Návštěvnost Informačního centra Ledvice, v němž se lze seznámit s historií, současností i budoucností klasické energetiky od vzniku uhlí až po rozsvícení žárovky v bytě, čítá za první půlrok 2 613 osob. Na konci června tak již byla pokořena celoroční návštěvnost 2017 (2 557 osob). Skladba návštěvníků složená tradičně ze žáků a středoškoláků ze škol v okolních městech a obcích, ale i vzdálenějších, například v Praze, Děčíně a Litoměřicích, se totiž od 20. dubna rozrostla o ty, kteří si chtěli Elektrárnu Ledvice a krajinu kolem ní prohlédnout z výšky 140 metrů.

Ledvice

Oficiální rozhledna na nejvyšší industriální budově v České republice tak jen za 2,5 měsíce svého provozu přilákala více než 2 000 osob. „Rozumí se, že všichni návštěvníci absolvují i prohlídku infocentra, včetně možnosti zhlédnutí 3D filmu o geologické historii planety Země a výrobě elektrické energie,“ poznamenala Jana Muraňská, recepční informačního centra. Jak dodala, ze zahraničí přijeli hosté z Číny, Srbska a sousedního Německa.

Teplárna Trmice

Teplárna Trmice sice nepatří mezi hojně navštěvované výrobní zařízení Skupiny ČEZ, za to je ovšem vyhledávaným cílem středoškoláků a vysokoškoláků z nejbližšího okolí. Na její prohlídku s odborným výkladem se vydali studenti ze Střední školy stavební a technické či Střední průmyslové školy v Ústí nad Labem a také posluchači z katedry energetiky a elektroniky Univerzity J. E. Purkyně. Celkem, včetně pedagogického doprovodu se jednalo o 24 osob.

Trmice

Vodní elektrárna Střekov

Vodní elektrárnu Střekov má ovšem již „splněno“. Jako druhý severočeský výrobní provoz Skupiny ČEZ má už za sebou celoroční návštěvnost roku 2017! Jen během dvou letošních sobot, a to 24. 3. (Světový den vody) a 8. 4. (Zahájení turistické sezony) si ji prohlédlo 1 114 zájemců. Společně s dalšími 220 návštěvníky pak pololetní bilance činí 1 334 osob, což je o 370 více než za celý loňský rok. Vodní dílo přitom navštívily jak rodiny s dětmi, školní i podnikové exkurze, tak i jednotlivci.

Střekov

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru