OBRAZEM: Dobrý den, policejní kontrola, slyšeli cyklisté v Krušných horách
Policejní kontrola cyklistů na Komáří vížce. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Komáří vížka – Stojíme u stanice lanovky a výletní restaurace na Komáří vížce. Právě toto je totiž jeden ze startovních bodů cyklistů, kteří se odtud vydávají na kole po hřebenech Krušných hor. Dnes je zde vítají policisté.

Při kontrolní akci se Policie ČR zaměřuje na alkohol i povinnou výbavu. Akce má preventivní charakter, kontrolovaní cyklisté mají dobrou náladu a rádi spolupracují. S policisty prohazují pár slov o tom, kam míří a co mají v plánu. „Aspoň zažijeme také něco nového,“ usmívá se jedna z kontrolovaných žen. Ona, stejně jako ostatní sportovci kontrolovaní během naší návštěvy, se občerstvují limonádou a nealkem, nikdo nenadýchá. Čeští policisté zvládnou v němčině zkontrolovat i zahraničního bikera.

U akce je také krajský koordinátor BESIP Jan Pechout. Připomíná lidem, jaké je povinné vybavení jízdního kola, rozdává odrazky do výpletu. A uvádí i vhodnost používání cyklistické přilby každým kolařem. Úrazy hlavy jsou totiž při pádech velmi časté. „A bez helmy jste devatenáctkrát blíže smrti,“ poznamenává. To je už silný argument. Na horách v pátek dopoledne nepotkáváme žádného cyklistu, který by na hlavě přilbu neměl.

Přesto se nehody a úrazy cyklistům v našem regionu nevyhýbají. „V první polovině roku jsme šetřili 45 dopravních nehod zaviněných cyklistou. Oproti loňskému roku jde o mírný nárůst o čtyři nehody,“ říká mluvčí Policie ČR Alena Bartošová ke statistikám v Ústeckém kraji. Při nehodách nebyl naštěstí nikdo usmrcen. Pět osob ale skončilo s těžkým zraněním, 28 lidí bylo zraněno lehce. Alkohol hrál při tom roli u deseti cyklistů, to je o jednoho méně než vloni.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru