Na nástupišti vlaků do Londýna se křtila kniha, jejíž první slova byla napsána před 40 lety. Tajně, na průklepák
Křest nové knihy.
Zajímavosti

Ústecký kraj -  Jsou sedmdesátá léta a proslavenou kolej „Sedmička“ obývají studenti fakulty ČVUT. Postupně se seznamují a vytvoří recesistické bratrstvo Piris club. V době, kdy každé neuváženě vyřčené slovo mohlo stát člověka svobodu. Groteskní prožitky a noční eskapády party spřízněných duší, které však nemohly projít tehdejší cenzurou, se psaly tajně, přes kopírák, na průklepový papír, v samizdatu.

Po čtyřiceti letech se podařilo zachránit několik oxeroxovaných kopií povídek z té doby, včetně původních ilustrací, jež najdete v prvním dílu nové knihy z litoměřického nakladatelství Kniha.je U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem. Piris bylo ovocné bílé polosladké víno, tehdy studentům dostupné za maloobchodní cenu 5,50 Kčs.

Nakladatel Karel Svoboda společně s autorem knihy Bronislavem Macasem si vybrali pro křest tohoto dílka, které, jak samo označení řadovou číslovkou jedna naznačuje, že nebude poslední, skvělé místo. Místo, na kterém bývávalo nástupiště a kolejiště rakouské severozápadní dráhy v Litoměřicích, jež sloužilo do roku 1957, než byla trať přesunuta blíže k Labi. Přítomní tak mohli kromě veselých výroků hlavních aktérů křtu přemýšlet, jak tu před mnoha lety nastupovali pasažéři do vagónů poháněných parní lokomotivou směřujících až do Londýna.

Mohli vychutnávat milá slova nakladatele, autora knihy a dalších, kteří se na jejím vzniku podíleli a také doušky skvělé kávy s párou ze stejnojmenné litoměřické kavárny, a Genuis Loci tohoto krásného místa. Nová kniha zde důstojně odstartovala na pomyslnou trať jistě nejen napříč Českem, ale má ambice dorazit mezi čtenáře třeba i do anglické metropole.

„Když jsem byl před časem osloven lidmi, kteří stáli před více než čtyřiceti lety u zrodu tohoto samizdatu, neváhal jsem ani vteřinu a rozhodl jsem se zprostředkovat vám tento originální zážitek,“ sdělil Karel Svoboda.

Kniha rozhodně není žádným nudným čtením, je velmi vtipná, nabízí veselé a neopakovatelné příběhy, které vám svým laskavým a také černým humrem zpříjemní chvíle a umožní vzestup úrovně vědomí každému, kdo ji čte, jak uvádí Karel Svoboda.

Přečtěte si autentické příběhy studentů vysokoškolské koleje v sedmdesátých letech, za dob hluboké totality, na vlastní kůži zažijete PIRIS CLUB, Vánoce na kolejích, brigády v NDR i lyžařský výcvik! Poznejte svobodnou vůli k životu studentské duše.

Zajímavá je také skutečnost, že lidé, kteří v knize vystupují, organizovali po dobu několika desítek let největší soutěžní klání v desetiboji na světě a zasloužili se tak o expozici v Národním muzeu v Praze.

Lidé si mohli po křtu nové dílo zakoupit a opatřit podpisem či věnováním autora, či si pořídit tričko s logem klubu Piris. Křest si nenechala ujít ani spisovatelka Šárka Rosová Váňová, jejíž kniha Moje dětství na draka, ze stejného nakladatelství teprve před několika dny opustila tiskárnu. Knížku zde mohla fyzicky představit a zájemcům také věnovat svůj autogram.

1. díl U telephonu třetí patro aneb pět let s Pirisem objednávejte v nakladatelství Kniha.je na webových stránkách zde, právě teď za křestní cenu, o 94 korun výhodněji.

Knihu Moje dětství na draka objednávejte zde. Více o knize Moje dětství na draka jsme psali zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru