Praha – Zástupci Evropské komise považují český vládní program RE:START za dobrý příklad restrukturalizace uhelných regionů pro celou Evropu. Zaznělo to na druhé konferenci pro Strategii restrukturalizace Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje, která se uskutečnila v konferenčním sále Ministerstva průmyslu a obchodu. V rámci programu RE:START se už podařilo spustit dotační tituly v celkovém objemu 11 miliard korun.

Cílem konference bylo společně projednat realizaci a aktualizaci Akčního plánu, který umožní strukturálně postiženým regionům čerpat další finanční prostředky z národních a evropských zdrojů. Kromě reprezentantů Evropské unie se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, náměstci ministrů, poslanci, senátoři, hejtmani, zástupci krajských tripartit a další hosté.

„Považuji za zásadní podporu uhelných regionů a možnost využít pro ně peníze z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. O tom konec konců průběžně jednám se zástupci Evropské komise, naposledy s místopředsedou EK a komisařem pro energetiku Marošem Šefčovičem tento týden v Bratislavě. Je to přesně ta cesta, jak nečerpat pouze pro to, aby se čerpalo, ale na to, co je skutečně potřeba, jak jsem se osobně přesvědčil při vládních návštěvách krajů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Cílem RE:STARTu je pomoci strukturálně postiženým regionům zastavit zaostávání a nastartovat prosperitu. Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj procházejí proměnou po vzoru německé restrukturalizace. Program společně spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj a Úřad zmocněnce vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj.


  • RE:START je prvním takto rozsáhlým programem hospodářské přeměny tří krajů v historii České republiky a postupně se stává vzorem i pro ostatní země. V červenci bude představen na jednání Platformy Uhelné regiony procházející transformací v Bruselu.

„Tři kraje naší republiky, které jsou postiženy těžbou uhlí a které procházejí strukturálními změnami, tedy kraj Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský, se dočkají podpory v mnoha oblastech. Jsme si vědomi, že je zde pomoc opravdu nutná. Na akčních plánech jsme začali pracovat v roce 2017 a už nyní chystáme další. S jednotlivými kraji proto konzultujeme konkrétní potřeby, aby na ně byla opatření přímo zacílena a aby se situace v regionech začala měnit k lepšímu. Nechceme pouze zalepovat některé díry, chceme docílit komplexního systému změn. Ministerstvo pro místní rozvoj bude i nadále krajům pomáhat například s odstraňováním zchátralých budov a dále připravujeme také opatření k místnímu cestovnímu ruchu,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Vládní program RE:START se může po roce fungování pochlubit řadou úspěšných projektů, které v řeči dotačních titulů zahrnují finanční prostředky v celkovém objemu 11 miliard korun. Nejvíce peněz (4 miliardy korun) se podařilo alokovat na program Revitalizace Krušných hor. Díky RE:STARTu byly dále o 3 miliardy korun navýšeny prostředky na řešení ekologických škod po těžbě uhlí vzniklých před privatizací těžebních společností. Na revitalizaci a podnikatelské využití brownfieldů se podařilo alokovat 2 miliardy korun a na rozvoj vysokých škol 2,2 mld. Kč. Dotaci již obdrželo dohromady 50 žadatelů a dalších cca 100 čeká na vyhodnocení podaných žádostí.

„Přestože od schválení akčního plánu neuplynul ještě ani rok, právě díky RE:STARTU se už podařila spousta konkrétních věcí. Byly vyhlášeny dvě výzvy na podnikatelské využití brownfieldů, města a obce hojně využily dotační program týkající se demolic v sociálně vyloučených lokalitách. Zejména mne těší dvě výzvy z operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání určené speciálně pro vysoké školy ve všech třech strukturálně postižených krajích. Nesmím zapomenout ani na výzvy vyhlášené ve spolupráci s Technologickou agenturou ČR v programech Epsilon a Éta. Pro Ústecký a Karlovarský kraj je velkým úspěchem navýšení alokace programu na řešení ekologických škod,“ uvedl vládní zmocněnec Jiří Cienciala s tím, že rozpracována je řada dalších opatření pro vyhlášení konkrétních výzev. „Jedná se například o dotační titul na nepodnikatelské využití brownfieldů, na který už nyní registrujeme velký zájem ze strany měst a obcí,“ dodal.

0806restartlista

Bylo dokončeno každoroční hodnocení dosavadních výsledků a také aktualizace akčního plánu pro další roky. Ten by vláda měla projednat v příštích dnech. Opět se počítá s využitím evropských i národních finančních prostředků. Téměř polovina opatření má investiční charakter. Nový akční plán pamatuje na podnikatele, výzkumné organizace, města, obce i vzdělávací zařízení.

Dokument, na jehož schválení teď regiony čekají, představila na konferenci Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnec vlády.

„Program RE:START nevzniká od stolu nebo v pražských kancelářích, ale přímo v terénu v regionech, Úřad zmocněnce vlády denně komunikuje s regionálními partnery jejich potřeby, které pak společně s rezorty zpracováváme. Při tvorbě nového akčního plánu, který v příštích dnech projedná vláda jsme obdrželi 300 námětů. Nakonec náročným výběrem prošlo 27 opatření. Mezi ně patří například požadavek na modernizaci základních a středních škol, dotace na posílení nízkoemisní dopravy ve městech, investice do krajského zdravotnictví a zajištění zdravotnického personálu, dotace pro podnikatele na nemovitosti, nebo na revitalizace sídlišť. Celkově se dá říci, že druhý akční plán je více zaměřen zvýšení kvality života v našich krajích,“ vysvětlila Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnce vlády pro restrukturalizaci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru