Některé půjčovny svatebních šatů na severu Čech porušují zákon, zjistila to obchodní inspekce
Ilustrační foto: ČOI
Zajímavosti

Ústecký kraj - Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na půjčovny šatů v tomto regionu. Provedla 8 kontrol a v 7 případech zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Jednalo se především o opakující se chybné ocenění půjčovaného oblečení. Dále spotřebitelé nebyli informování o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace nebo nebylo vydáno písemné potvrzení o převzetí objednávky.

Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje provedla v průběhu měsíce března a dubna kontroly půjčoven svatebních a společenských šatů. V tomto období bylo provedeno 8 kontrol. U 7 půjčoven bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele. Inspektoři zaznamenali opakující se porušení ocenění půjčovaného ošacení, spotřebitelé nebyli informování o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, nebylo vydáno písemné potvrzení o převzetí objednávky a v jednom případě nebylo u vyžádaného dokladu označeno, že se jedná o použitý výrobek.

Inspektoři ČOI se setkali například s takovým jednáním, kdy u zápůjčky pánského společenského saka nebyl spotřebitel s cenou zápůjčky žádným způsobem seznámen. Saka byla v provozovně na ramínku, na stojanu, cena však u nich nebyla uvedena. Obsluhující vyplnil zakázkový list - Smlouva o nájmu oděvů, kde byly údaje o spotřebiteli (jméno a příjmení, adresa, telefon, datum zápůjčky, datum vrácení, název zapůjčených výrobků, cena za zápůjčky a datum plnění). Kopii zakázkového listu - Smlouvu o nájmu oděvů však spotřebitel neobdržel. Pokud služba není službou na počkání, je prodávající povinen vydat spotřebiteli písemné potvrzení o převzetí objednávky. Potvrzení musí obsahovat označení předmětu služby, její rozsah, jakost, cenu za provedení služby a termín jejího plnění. Tím došlo k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Celkem inspektoři uložili pokuty na místě v celkové výši 7 500 Kč a jedno kontrolní zjištění bude postoupeno do správního řízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru