Od saní do elektrárny a naopak aneb hasič komentuje zimní olympiádu
Luboš Jíra coby šéftrenér české sáňkařské reprezentace během obhlídky trati na Zimních olympijských hrách v Soči. Foto: Archiv Luboš Jíra
Zajímavosti

Tušimice/Praha – Luboš Jíra, profesionální hasič ze Skupiny ČEZ v Elektrárně Tušimice, a sportovní novinář, publicista a televizní komentátor Jakub Bažant; jak se to rýmuje?

Oba vedle sebe zasednou již v neděli v olympijském studiu České televize, přičemž budou na ČT4 Sport společně komentovat průběh sáňkařských disciplín v jihokorejském Pchjongčchangu, dějišti XXIII. zimních olympijských her.

„Hlavním komentátorem bude pochopitelně Jakub Bažant. Já mu budu k ruce coby znalec daného sportu a budu jeho slova doplňovat z odborného pohledu na věc. Například proč tuhle zatáčku vybral ten či onen takto a ne jinak, proč asi došlo ke ztrátě času nebo naopak jak je možné, že tak najednou zrychlili, kdo má jaké šance a podobně. Prostě budu uvádět detaily, které na první pohled nejsou rozpoznatelné,“ říká Luboš Jíra. Kromě neděle tak bude ve studiu i v příštím týdnu od úterý do čtvrtka spolukomentovat jak jízdy mužů, tak i žen a družstev.

0802cez3

Luboš Jíra a jeho historické závodní saně po dědovi. Do nich si vždy udělá pomyslný olympijský zářez tím, že před každými hrami na ně symbolicky položí ruku. Foto: ČEZ, Ota Schnepp

Bývalý československý reprezentant Luboš Jíra si tak do svých historických závodních saní (viz foto) může udělat další pomyslný olympijský zářez. Ten první a nejcennější je z roku 1988, kdy byl účastníkem Zimních olympijských her v Calgary, přičemž spolu se známým kreslířem a humoristou Petrem Urbanem skončili ve dvojici na třináctém místě. V roce 2006 si pak poprvé vyzkoušel komentování své disciplíny z televizního studia během Zimních olympijských her v Turíně. Další dvě olympiády již ovšem prožil přímo v místech jejich dění, neboť do Vancouveru (2010) a Soči (2014) letěl jako šéftrenér české sáňkařské reprezentace.

„V Soči bratři Lukáš a Antonín Brožovi ze Smržovky zopakovali ve dvojici naše umístění na olympiádě, když stejně jako já s Urbanem, dojeli třináctí. A protože všichni letošní reprezentanti jsou právě z této sáňkařské Mekky, věřím, že letos se všem povede ještě lépe. Například v družstvech byli v Soči devátí, takže by letos mohli skončit do 8. místa. Když to zjednoduším, tak každé zlepšení, byť o jedno místo, lze vzhledem k našim sáňkařským podmínkám označit za velmi dobré,“ uvedl k možnostem českého týmu mistr republiky z roku 1989 a bývalý šéftrenér české reprezentace

0802cez2

ZOH v Soči – šéftrenér českých sáňkařů Luboš Jíra a tamní strážci pořádku. Foto: Archiv Luboš Jíra

Luboš Jíra propadl saním v šesti letech. Byl juniorským reprezentantem, účastníkem Světových pohárů, republikových, evropských i světových mistrovství. Za svůj největší úspěch považuje páté místo z mistrovství světa a pochopitelně již výše zmiňované 13. místo z Calgary. Saně ho přivedly i na Střední průmyslovou školu strojní v Jablonci nad Nisou, neboť právě tam se nacházelo tehdejší vrcholové středisko zimních sportů. Jako strojař se pak po vojně dal v roce 1990 k elektrárenským hasičům, jimž zůstal v ČEZ věrný dodnes. Po dalších třech letech se rozhodl ukončit sportovní kariéru, čímž Česká republika přišla o jednoho ze svých nejlepších sáňkařských reprezentantů. Po čase ovšem místo toho získala trenéra.

„V případě našeho rodu opravdu platí rčení, že jablko nepadá daleko od stromu. Otec, děda a já, všichni jsme závodili na saních, takže syn Luboš s tím začal také. Mimo jiné byl třetím nejmladším českým olympionikem ve Vancouveru a vloni druhý v mužské kategorii na mistrovství republiky. Začal jsem ho jako malého trénovat a nakonec jsem se stal trenérem mládeže a poté i na deset let šéftrenérem české reprezentace. Nadějné jezdce trénuji i nyní. Jedním z nich je juniorský reprezentant Michael Lejsek, letos dvacátý na mistrovství světa,“ uzavírá Luboš Jíra, velitel družstva z Pobočné stanice požární ochrany Skupiny ČEZ v Elektrárně Tušimice a také předseda SK saně Klášterec nad Ohří.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru