VIDEO: Malé město ožilo a rozburácelo se závodními vozy. V Úterý mají Krušnohorský pohár rádi
Krušnohorský pohár na trati z Úterý. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Úterý - Jeden z nejzajímavějších závodů nabídl další závodní víkend letošního podniku závodů do vrchu podniku Krušnohorského poháru, který se uskutečnil ve městě Úterý v Plzeňském kraji. Závodníci i diváci zažili krušné i pěkné chvíle i skvělou podívanou. Místní měli rušný víkend a evidentně si ho užívali.

„Je to úžasné, je to tu jako v mraveništi. Mám to rád a vždycky se na to těším. Být na závodech a přitom doma, to je super, to se člověku jen tak nepoštěstí,“ uvedl jeden z místních občanů. Úterý je město, kde mají závodění rádi. Nikomu tedy nevadí, že je depo závodů rozloženo přímo ve městě, závodníci tak se svými vozy obsadí každý volný prostor, který tu je. Radnice zase po celou dobu poskytla své prostory, důležité bylo pro všechny přítomné například zpřístupnění toalet.

Závodníci se do depa začali sjíždět již ve čtvrtek, tak jak bylo naplánováno, někteří z nich byli tak nedočkaví, že do Úterý dorazili již v úterý. Počasí bylo jako na houpačce, naštěstí po propršeném a chladném pátku se v sobotu vyjasnilo a oba závodní dny přineslo jen občasnou přeháňku.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=iWsVsbNpxmw

Ve městě bylo opravdu živo. Víkendového závodu se zúčastnilo 100 závodníků, limit závodů byl zcela naplněn. Diváci si užívali pěkné podívané jak v depu, tak na trati. Asi nikdo neprošel bez povšimnutí okolo repliky vozu zn. Audi Sport S1 E2, nastávající generace těch, které jezdily na rallycrossech a motocrossech v roce 1984, vůz jezdce Jiřího Figla. Ten jej se svým týmem dostavil teprve v červenci letošního roku, a pracovali na něm tři čtvrtě roku.

„Splnil jsem si svůj klukovský sen, trvalo mi 25 let, než jsem si ho zrealizoval. Protože závodní auta stavíme, povedlo se nám konečně sehnat příslušné materiály, tedy karoserie starých Audin, je to totiž sesazené ze dvou aut. Předek je z Audi sedan Quattro, zadek je Audi coupé Quattro, jsou sesazené do sebe a celé je to lepené. Trvalo dlouho, než jsem našetřil peníze a udělal jsem si na to čas. Také nebylo jednoduché sehnat vhodné vozy, které bylo možné rozřezat. Audiny si drží poměrně vysokou hodnotu a bylo těžké najít je ve stavu, kdy by nám nebylo líto a nebyla škoda je rozřezat. Protože jsme potřebovali jen polovinu ze dvou aut. Až před necelým rokem jsme sehnali dva vhodné vraky. Snažili jsme se postavit co nejpodobnější auto a aby vydávalo co nejpodobnější pekelné zvuky těm, které jezdily před třiceti lety,“ uvedl Jiří Figl.

Replika Jiřího Figla má 500 koní, je to pevná čtyřkolka, použity jsou nové komponenty z roku 2017, auto má vlastní diagnostiku. Spotřeba auta ještě není úplně známa, neboť jezdí necelý měsíc, ale počítá se s nějakými 60 až 70 litry na 100 kilometrů. Je to dost divoké auto, zrychlení na 100 km cca za 3 vteřiny, nájezd do cíle na závodech v Úterý kolem 180 km/hod, rychlost se ale každým závodem zvyšovala. A pekelné tedy je, nejen že vydávalo pekelné zvuky, ale z výfuku šlehaly i plameny, takže vidět toto žihadlo na silnici byl opravdový zážitek.

Foto

Organizátoři si museli poradit s několika nečekanými situacemi, museli zvládnout kolize na trati, které naštěstí dopadly dobře, a museli si poradit i s divokými prasaty, která si vybrala pro přemístění svojí rodinky právě silnici z Úterý na Světec.

Pro všechny přítomné byl po celý víkend připraven i bohatý doprovodný program, včetně vystoupení několika kapel, líčení žen známou kosmetickou značkou, pro děti byly nachystány soutěže o ceny, nechybělo ani bohaté občerstvení a výběr nápojů.

Novinkou tohoto závodu bylo představení nové české značky sportovní a funkční módy vytvořené závodníky pro závodníky, především rally závodů ale i pro všechny milovníky motosportu. Značku Rally Monarchy na místě představili sami zakladatelé značky, český jezdec rally Petr Fiala a Václav Chlouba. Zboží bylo možné na místě i zakoupit.

Slovem po celý víkend provázel opět skvělý a osvědčený Jiří Fiala.

Další závod podniku Krušnohorského poháru se pojede v sobotu 2. září na trati Merklín – Mariánská.

Výsledky ze závodů najdete zde: http://rallye.dc3.cz/ nebo na http://www.automotosportosek.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru