Zachraňovat lidi ve skalách a Krušných horách není nic jednoduchého. Žluté vrtulníky budou v kraji nejméně dalších tři a půl roku
Vrtulník společnosti DSA. Foto: Michal Hrdlička
Zajímavosti

Ústecký kraj - Po rok a půl trvajícím sporu kolem letecké záchranky v Ústeckém kraji je konečně rozhodnuto o provozovateli. Se záchranářským vrtulníkem bude létat společnost DSA.

DSA z ústeckého heliportu vzlétá s lékařským týmem již od roku 2003. Nově by podle vyhraného výběrového řízení ministerstva zdravotnictví měla v Ústeckém kraji fungovat s leteckou záchrankou do konce roku 2020. Na ministra zdravotnictví se v uplynulých měsících právě kvůli otázkám fungování této zdravotnické služby obracel i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

„Je to skvělá zpráva. Po všech měsících, kdy nebylo jasné, kdo vlastně bude u nás létat a po obavách, zda se podaří stoprocentně zajistit leteckou záchrannou službu, jsme si i my velmi oddychli. Letci společnosti DSA jsou již zkušení a znají specifika našeho kraje. Zachraňovat lidi v Krušných horách nebo v Tiských stěnách není nic jednoduchého,“ uvedl k výsledkům výběrového řízení hejtman Oldřich Bubeníček.

Co nejasnému výběru předcházelo?

Ministerstvo zdravotnictví jako zadavatel veřejné zakázky rozhodlo o zrušení zadávacího řízení k 3. části veřejné zakázky, která se týkala provozovatele letecké záchranné služby pro základnu v Ústí nad Labem.

„Ukázalo se, že tak, jak byla tato část tendru v první polovině roku 2016 připravena, není možné pokračovat. Zadávací podmínky, zejména v otázce technických parametrů vrtulníků, byly stanoveny tak netransparentně, že hodnotící komise neměly jasné podklady jak postupovat. Vedlo to k opakovaným námitkám účastníků tendru,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Nejasnosti plynuly zejména z požadavků na technické podmínky a parametry, které musí splňovat vrtulníky. Zadávací dokumentace ukládala strojům splňovat schopnost provozu v 1. třídě výkonnosti a plnou certifikaci v kategorii A včetně schválené letové způsobilosti.

Proběhlo proto nové zadávací řízení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru