Samoživitelka tří dětí vybírá peníze na rehabilitace zdravotně znevýhodněného syna
Dárcovská sbírka pro malého Vojtu probíhá na Donio.cz a poslouží k úhradě terapie
Děčín

Děčín - Vojtíšek z Děčína je veselý kluk, který je zdrojem obrovské radosti, ale také starosti. Trpí dětskou mozkovou obrnou a život mu komplikují epileptické záchvaty. Podle lékařů bude časem čelit rovněž skolióze páteře.

Proto musí už teď pravidelně cvičit, aby zpevnil tělo. Jeho maminka je samoživitelka a kromě Vojtíška se stará ještě o dvě jeho sestry, na intenzivní rehabilitace proto nezbývá dostatek peněz. Proto se s prosbou obrací na veřejnost prostřednictvím sbírky.

Těhotenství Vojtíškovy maminky probíhalo v pořádku, dokud nepřišla na poslední ultrazvuk. Na něm se ukázalo, že nenarozenému chlapci prasklo střevo a má v bříšku tekutinu. Na svět si tak musel pospíšit už ve 38. týdnu. Po provedení císařského řezu mu byla okamžitě poskytnuta masáž srdce, kardiopulmonální resuscitace, jejímž cílem bylo oddálení klinické smrti a zamezení nevratného poškození životně důležitých orgánů.

Nepřímá srdeční masáž a umělá plicní ventilace dočasně suplovaly základní životní funkce, jako je srdeční činnost nebo dýchání. V dalších dnech ale musel Vojtíšek podstoupit těžké operace. „Strach, který jsem v té době prožívala, se snad nedá ani popsat. Měsíc můj malý hrdina strávil v inkubátoru, až poté jsem si ho mohla odvézt domů,” popisuje maminka první dny se synem.

Ve třech měsících ho však přepadl první epileptický záchvat. Ty které následovaly však byly mnohem horší. Každé takové setkání s epileptickým záchvatem ho vývojově vrací o několik měsíců zpátky. Dnes je stabilizován speciálními léky. Vojtíškovi však později byla diagnostikována také dětská mozková obrna, která mu způsobila postižení pravé poloviny těla. Ve svých třech letech chodí, ale kulhá - chůze je tak pro něj náročná. „Lékaři mne rovněž varovali, že časem bude muset čelit skolióze páteře. Dnes máme vložky do bot s klínkem a ortézu,” vysvětluje maminka.

Vojtíšek by v rámci svého rehabilitování potřeboval zpevnit tělíčko, aby se mohl samostatně pohybovat a posílit dolní končetiny. Protože má potíže s pravou polovinou těla, intenzivní neurorehabilitace v libereckém centru Sarema by mu pomohly k lepší stabilitě těla, kterou nyní při chůzi nemá. „Náš rodinný rozpočet bohužel takové výdaje nepokryje. Vojtíška společně s jeho dvěma sestrami vychovávám sama. Uživit tři děti a financovat Vojtíškovu léčbu je tak pro mě těžké,” říká maminka, která se proto s žádostí o pomoc obrací na veřejnost.

Pokud byste chtěli Vojtíška podpořit i vy, můžete tak učinit na tomto odkazu: https://www.donio.cz/RehabilitaceProVojtiska

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru