Nadšenci z Ústeckého kraje ve volném čase budují nová místa pro setkávání
Obyvatelé Lenešic se s pomocí grantu od Dokážeme víc rozhodli opravit park u Husovy zvoničky.
Děčín

Ústecký kraj - Opravují dětská hřiště, středověké hrady, obnovují zapomenuté aleje nebo budují veřejné zahrádky pro seniory. Obyčejní lidé z našeho regionu to dělají ve svém volném čase. Aby podpořili komunitní život ve své obci, tvrdě pracují.

Bourají, uklízí, staví, sází… A denně tím dokazují, že jsou silnější, než se zdá. Pokrýt nejnutnější náklady jim už třetím rokem pomáhají granty v rámci programu Dokážeme víc. Právě nyní běží další ročník, v němž mohou lidé pro své nápady získat až 100 tisíc korun.

Celkem už dobrovolníci od programu Dokážeme víc, který rozběhla Česká spořitelna ve spolupráci s Nadací VIA, obdrželi granty v celkové hodnotě přesahující 6,75 miliónů korun. Ožila díky nim i 4 úžasná místa v Ústeckém kraji.

Místa, která by jinak zůstala nevyužitá či zapomenutá. „Celkově jsme komunitám na Ústecku poskytli 240 tisíc korun. Většinou je žadatelé využijí na zajištění odborných prací nebo nákup materiálu,“ říká Andrea Studihradová z České spořitelny, která za projektem stojí.

0805zvonicemala

Jedním z takových míst, které při cestách zdejším regionem stojí za návštěvu, jsou Lenešice nedaleko Loun. Místní obyvatelé se s pomocí grantu od Dokážeme víc rozhodli opravit park u Husovy zvoničky. „V obci chybělo místo pro odpočinek a setkávání občanů. Přestože máme tři parky, ani jeden nebyl udržovaný. Vytvoření kulturního prostředí, kde se mohou obyvatelé obce setkávat a které si i sami svépomocí vybudovali, posílilo komunitní život,“ popisuje jeden z iniciátorů projektu Zdeněk Plaček. Dobrovolných akcí na obnovu parku se podle něj zúčastnilo přibližně 50 místních občanů. A s jejich pomocí bude probíhat i následná údržba. „Ze zkušeností víme, že se park stane srdcovou záležitostí místních a minimalizujeme tak vandalismus,“ vysvětluje Zdeněk Plaček.

Nový ročník grantového projektu běží právě nyní. Přihlašovat se zájemci mohou na www.dokazemevic.cz. Na každý jednotlivý projekt poskytuje Česká spořitelna maximálně 100 tisíc korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru