VIDEO: Lidé obdivují tyranosaura Karla Kaliby, teď jim dělají v kraji radost jeho betlémy
Karel Kaliba vytváří betlém pro město Bílinu. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj - Betlém v Bílině se rozrostl o nové postavy. Figury, stejně jako v některých dalších obcích v Ústeckém kraji, pochází z rukou uměleckého štukatéra Karla Kaliby. Do Bíliny přivezl nyní velblouda a vola. Zaplnil ale i jesličky ve Stebně, kam se letos přestěhoval s rodinou z Mostecka. K Bílině, kam dorazil s neobvyklým nákladem ve čtvrtek ráno, má Karel Kaliba zvláštní vztah.

Postavy vyrobené z laminátu a ručně malované vyrábí pro Bílinu už třetím rokem. Lidé mohou z okolí znát také jeho postavy z Pohádkového lesa či Údolí dinosaurů v Hrobčicích. Vloni dokončil hojně foceného tyranosaura, nyní se chystá na dalšího prehistorického tvora.

https://www.youtube.com/watch?v=MWJoH68NIZU

Spíš než jako o sochaři o sobě mluví jako o uměleckém štukatérovi. Jeho výtvory vznikají v ateliéru v rodinném domě ve Stebně na Podbořansku. A rozhodl se, že udělá malebnější Vánoce lidem i tam a vybavil místní betlém.

Karel Kaliba by nyní svoji práci rád prosadil i více v oblasti rozhraní Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje, kde teď žije. „Vybral jsem si dva kostely, které opravím na své náklady,“ říká. Církvi, obci, podnikatelům ale i veřejnosti tak ukáže nejlépe, co umí.

Nejlepší reklamou, jak říká, je kus dobře odvedené práce. Co všechno umí, se můžete podívat zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru