Na českém trhu stále dochází k diskriminaci, loni zjistila inspekce podezření v patnácti případech
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce v roce 2022 zjistila 15 podezření na některou z forem diskriminace spotřebitele. V průběhu roku 2022 uskutečnila inspekce 157 kontrol a podezření na diskriminaci zjistila v 15 případech.

Česká obchodní inspekce v období od 3. ledna do 30. prosince 2022 kontrolovala, zda nedochází ze strany prodávajících k některé z forem diskriminace spotřebitelů. Součástí akce byly také kontroly plnění dalších právních předpisů v dozorové působnosti ČOI. ČOI provedla celkem 157 kontrol a podezření na některou z forem diskriminace zjistila v 15 případech, což představuje 9,6 %. Porušení dalších právních předpisů pak zjistila v 66 případech, tj. 42 %.

Zjištěné nedostatky

Podezření na porušení ustanovení § 6 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, které zakazuje prodávajícímu diskriminovat spotřebitele při prodeji výrobků nebo poskytování služeb, (tj. zakazuje se odlišné zacházení s lidmi ve srovnatelných situacích zejména na základě různé rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku zdravotního postižení, víry, náboženského vyznání a světového názoru), vzniklo celkem v 15 případech.

V osmi případech bylo zjištěno porušení v oblasti obecné diskriminace. Čtyři případy se týkaly diskriminace národnostní. V jednom případě byla zjištěna diskriminace z důvodu zdravotního postižení. V jednom případě byla zjištěna diskriminace z důvodu věku a v jednom případě byla zjištěna rasová diskriminace.

Vedle specifického zaměření kontrol na dodržování zákazu diskriminace spotřebitele bylo součástí kontrolní akce i ověřování plnění dalších povinností dle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, i dalších právních předpisů v dozorové pravomoci České obchodní inspekce.

Nejčastěji byl porušen zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy ve 23 případech se jednalo o nedostatky v dodržování zásad poctivosti prodeje (§ 3), v 19 případech prodávající neseznámili spotřebitele s cenami nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb v souladu s cenovými předpisy (§ 12) a v 9 případech prodávající neinformovali spotřebitele, jasným, srozumitelným a snadno dostupným způsobem, o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1). Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším rozsahu. V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více zákonů současně.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období při kontrolách diskriminace celkově 78 pokut v celkové výši 1 124 500 Kč. Z toho přímo v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním nabylo právní moci 10 pokut v celkové výši 227 000 Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru