Foto: Jitka Fárová
Děčín

Žatec - Stávkující zaměstnanci se sešli před firmou Nexen v pondělí 6. února, na ploše před závodem jednohlasně vyjadřují nesouhlas s jednáním vedení společnosti. Zaměstnance přijel na místo podpořit také senátor Rabas.

Dlouhodobá jednání mezi odbory a managementem světového výrobce pneumatik NEXEN TIRE, která patří korejským vlastníkům, nedospěla k dohodě. Tamní Základní organizace Odborového svazu KOVO NEXEN TIRE se proto rozhodla vyhlásit neomezenou stávku. Stávka má jednoznačnou podporu nejen odborářů, ale i většiny ostatních zaměstnanců společnosti.

Krizi odstartovala dlouhodobá neochota vedení sjednat s odbory přiměřenou kolektivní smlouvu. „Odborová organizace informuje, že důvodem stávky je neuzavření kolektivní smlouvy na rok 2022 a 2023 ze strany zaměstnavatele," píše v oficiálním zdůvodnění předseda ZO OS KOVO NEXEN TIRE Pavel Rohel. Upozornil, že zdražování cen potravin, energií a služeb v období rostoucí inflace snižuje reálné mzdy zaměstnanců.

Stávkují přijeli podpožit lidé z celé republiky a také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Už je to rok, co jsme zaměstnavatelům řekli, že když nebudou jednat, tak bude stávka a dneska jsme tady a stávkujeme," řekl ve svém projevu Středula s tím, že zítra je naplánováno jednání v ministrem práce Marianem Jurečkou.

https://www.youtube.com/watch?v=FEjAIcJIaBE

Zaměstnanci požadují navýšení mezd o 8,3%. Dalším požadavkem je 10% navýšení za noční a odpolední směny a dvě koruny navíc na hodinu odpracované v provozu pro každého zaměstnance. "Použiju všechny legální prostředky, abychom udrželi stávku do podepsání kolektivní smlouvy" ujistil stávkující Pavel Rohel.

Na úterý 7. února 2023 ve 12 hodin je domluvené jednání se zaměstnavatelem a zástupci stávkujících, kde by se měly projednat požadavky odborářů.

Korejší zaměstnavatelé se snažili stávku ukončit. Ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem podali návrh na zastavení stávky. Ten to ale zamítl.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru