Nemáte doma tento vláček? Jde o nebezpečnou hračku! Inspekce nařídila stažení z trhu
Foto: ČOI
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka, která je nebezpečná. Jedná se o vláček na baterie, který na pájeném spoji uvnitř hračky mnohonásobně překračuje množství obsahu olova.

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu v nabídce pro děti hračku na 2 baterie AA vláček, který se skládá ze dvou mašinek a dvou vagónků. Výrobek je zabalen v průhledném plastovém obalu s papírovým podkladem, kde se nachází ilustrační obrázek pro vkládání baterií s instrukcemi v čínských znacích. Hračka není vhodná pro děti do 36 měsíců.

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 62,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % a obsahu kadmia až na hodnotu 0,0799 % oproti povolené limitní hodnotě 0,01 % dle nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále výrobek neměl označení CE, neměl kompletní identifikaci výrobce a dovozce a nebyly k němu přiloženy další předepsané informace a upozornění v českém jazyce. Tím výrobek nesplňuje požadavky nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi opatření (§ 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru