Babí léto? Kdepak, Thorvi k nám nažene původem arktický vzduch
Ilustrační foto
Děčín

Ústecký kraj - Jupiter se sice přiblíží k Zemi každých 12 let, nicméně tak blízko, jako byl teď v pondělí 26. září, nebude až do roku 2 129. V té době už budeme dávno pryč. A proto je chování tlakové níže Thorvi, která oblohu nad západními a severozápadními Čechami v průběhu pondělního večera pokryla svou oblačností, docela drzé, neuctivé, trestuhodné. Zbytek Česka však ve večerních hodinách hlásil jasno, takže nejen v Hradci Králové, Pardubicích, Olomouci, Orlických horách či Šumperku nebylo co řešit.

 

Ale zpět na Zemi. Poslední dny prvního měsíce meteorologického podzimu strávíme s tlakovou níží, kterou meteorologové ze Svobodné univerzity Berlín (Freie Universität Berlin) nazvali Thorvi. Je vidět, že Thorvi koluje v žilách severská krev, protože např. v islandském Dalatangi za 24 hodin srazila rtuť teploměru z rekordních 23,4 °C (práce hurikánu Fiona) na 4,0 °C. Na nás tak přísná nebude, avšak s babím létem je třeba se rozloučit.

 

Úterý 27. září: Většinou oblačno až zataženo, k tomu zpočátku déšť (hlavně na západě), potom přeháňky (všude). Maxima okolo 10 až 14 °C.

Středa 28. září: Do cca 15:00 oblačná až zatažená obloha, pak oblačnosti ubude, alespoň co se Karlovarského a Ústeckého kraje týče. V ostatních krajích s oblačností fakt šetřit nehodlají. Pravděpodobně trochu sprchne, na hřebenech Krušných hor se mohou objevit sněhové vločky. Maxima okolo 8 až 12 °C.

Čtvrtek 29. září: První polovina dne nabídne i modrou oblohu a tím pádem sluneční paprsky (a nadto ranní mlhy a nízkou oblačnost). Následně oblačnosti přibude, ale je silně nepravděpodobné, že by z ní něco káplo. Maxima okolo 11 až 15 °C. Ranní minima, díky malé oblačnosti, kolem 4 až 0 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru