Evakuovaní obyvatelé se vracejí domů. Turisté budou moci park navštěvovat jen po vyznačených trasách
Hasiči při boji s požárem. Foto: archiv HZS Ústeckého kraje
Děčín

Děčín - V sobotu se evakuovaní obyvatelé z Národního parku České Švýcarsko vrátí domů, turisté budou moci park navštěvovat, ale jen po vyznačených turistických trasách. Informuje o tom Ministerstvo životního prostředí.

Po jednání pracovní skupiny ve Hřensku informovala ministryně Anna Hubáčková novináře o tom, že v sobotu se evakuovaní obyvatelé postižených obcí budou moci vrátit do svých domovů. Ministerstvo životního prostředí navíc rozhodlo o novém vymezení vybraných turistických tras s výjimkou nočních hodin. Nařízení potrvá od 13. do 31. srpna.

„Velmi úzce spolupracujeme se starosty, abychom v sobotu umožnili návrat evakuovaným obyvatelům do svých domovů. Návrat turistů na ubytování umožněn zatím nebude, protože ubytovací kapacity nyní využíváme pro naše kolegy z hasičských záchranných sborů,“ vysvětluje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Správa národního parku České Švýcarsko si v pátek odpoledne převzala od hasičů poslední území po požáru. Po odchodu HZS zůstanou na území národního parku dobrovolní hasiči z Ústeckého a Středočeského kraje a strážci přírody také z jiných parků včetně polských kolegů.

„Ráda bych poprosila občany o vstřícnost a trpělivost. Vydáme nové nařízení o vstupu do parku, které bude trvat od soboty 13. srpna do středy 31. srpna. V některých oblastech je kvůli teplotám v kořenovém systému nebezpečí požáru stále velmi aktuální. Zákaz vstupu se bude týkat území, které již je omezené, otevřené turistické cesty ještě upřesníme. Abychom přes den umožnili turistům výlety do určitých chráněných oblastí, některé další drobné úseky zpřístupníme. Do parku bude vstup úplně zakázán pouze v nočních hodinách od 21.00 večer do 6.00 ráno. Zkušenosti z dozorové činnosti totiž ukazují, že někteří občané večer v parku rozdělávají oheň nebo zapalují cigarety,“ dodává ministryně Anna Hubáčková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru