Obchodní inspekce varuje před magnetickými kuličkami! Dětem už způsobily závažné zdravotní problémy
Foto: ČOI
Děčín

ČR - Dětská nemocnice FN Brno upozornila Českou obchodní inspekci na magnetické kuličky, které způsobily malým dětem závažné zdravotní komplikace poté, kdy je spolkly.

„Letos už bylo nutné dokonce čtyři děti kvůli magnetickým kuličkám operovat,“ sdělil MUDr. Vladimír Bartl, CSc., vedoucí lékař Kliniky dětské chirurgie FN Brno. Inspektorát ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj zahájil již příslušné kroky a bude nabídce a prodeji těchto výrobků na trhu věnovat zvýšenou pozornost.

MUDr. Vladimír Bartl, CSc., vedoucí lékař 6. oddělení Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno upozornil Českou obchodní inspekci na hračku, která se prodává pod označením „magnetické kuličky“. Tyto kuličky jsou totiž tak malé, že je dítě může snadno vdechnout či spolknout a z hlediska své velikosti jsou proto pro děti nebezpečné. Navíc hračka obsahuje magnet, který v případě spolknutí několika kuliček způsobí uvnitř těla dítěte, že se kuličky spojí dohromady. Z praxe lékařů jsou známy letos již minimálně 4 případy, kdy děti magnetické kuličky děti spolkly a následně byl nutný chirurgický zákrok.

Česká obchodní inspekce apeluje především na rodiče, aby takovou hračku malým dětem nedávali na hraní, a zároveň upozorňuje prodejce, že výrobky, které může malé dítě vdechnout či spolknout, ze zákona nelze prodávat či nabízet jako hračku dětem. ČOI bude nabídce a prodeji těchto výrobků na trhu věnovat zvýšenou pozornost.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru