Téměř u poloviny kontrolovaných hraček zjistili inspektoři ČOI nedostatky
Piánko na baterie ve tvaru lva nařídila ČOI stáhnout z trhu. Foto: ČOI
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 2. čtvrtletí 2021 dodržování technických i administrativních požadavků, které jsou podle příslušného zákona platné pro výrobu, distribuci a prodej hraček.

ČOI zkontrolovala celkem 597 modelů hraček a u 283 modelů zjistila nedostatky. V průběhu kontrol byly také provedeny analýzy nebezpečnosti výrobků a celkem 3 modely hraček prokázaly vážné riziko poškození zdraví malých dětí.

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 2. čtvrtletí 2021 kontroly zaměřené na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, které jsou konkretizovány v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.
Inspektoři ČOI zkontrolovali 597 modelů hraček určených pro děti do 14 let a u 283 modelů zjistili nedostatky. Kontroly probíhali u 3 výrobců nebo zplnomocněných zástupců, 5 dovozců do EU a 183 distributorů.

ZJIŠTĚNÉ NEDOSTATKY:

Inspektoři kontrolovali průvodní dokumentaci a informace pro spotřebitele, zda jsou dostupné identifikační údaje o výrobci či dovozci (je vysledovatelný původ hraček) a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi. V případě, že tyto informace obsahovaly nějaká omezení (např. piktogram nevhodné pro děti do tří let), inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení. U některých hraček se opakovala kumulace několika níže uvedených administrativních závad:

• 162 x - nedostatky při identifikaci výrobce hračky
• 119 x - nedostatky v identifikaci dovozce
• 117 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování v českém jazyce)
• 86 x - nedostatky v průvodní dokumentaci (zcela chybějící upozornění, instrukce či varování)
• 48 x - nedostatky v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

V průběhu 2. čtvrtletí 2021 byly vyhodnoceny jako nebezpečné z důvodu přítomnosti nadlimitního množství nitrosaminů či nitrosovatelných látek celkem tři modely kontrolovaných hraček. Provedené analýzy rizik prokázaly možné vážné riziko poškození zdraví, pokud by si s těmito výrobky děti hrály. Informace o výskytu těchto hraček na trhu byly zveřejněny v systému RAPEX a varování pro spotřebitele bylo uveřejněno na webových stránkách ČOI www.coi.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru