Děčín: Zoo zjišťovala pohlaví letošních mláďat veverek Prévostových
Foto, zdroj: Zoo Děčín
Děčín

Děčín - Kontrola pohlaví a čipování. To byl úkol, který dnes čekal chovatele děčínské zoologické zahrady u veverek Prévostových. Během letošního roku zde přibyla čtyři mláďata, jedno z jarního vrhu a tři z léta. „Při odchytu jsme zjistili, že starší mládě je samička a trojice z červnového vrhu čítá jednoho samce a dvě samičky. Zároveň s určováním pohlaví jsme zvířata i načipovali, abychom je v budoucnu od sebe lépe rozeznali a také pro potřeby evidence,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland. Odchyt nebyl snadnou záležitostí. I přesto, že jsou veverky velice rychlé a hbité a velmi obtížně se chytají, musela celá akce proběhnout co nejrychleji. U tohoto druhu totiž hrozí, že by delší stres mohl způsobit šok a následný úhyn.

U dvou z veverek se již podařilo zajistit nový domov. Zbylé dvě budou nabídnuty do chovu jiným zoologickým zahradám nebo soukromým chovatelům. „Odejít by měly co nejdříve, protože předpokládáme, že v brzké době bude mít dospělý pár další mláďata,“ doplnil Haberland. V současné době je Zoo Děčín jedinou zoologickou zahradou v České republice i na Slovensku, která tento druh nádherně zbarveného tropického hlodavce množí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru