Po chladném úterku se začne zvolna oteplovat, až teploty atakují 20 °C
Počasí na koupání už úplně není, rybářům na Matyldě v Mostě to ale nevadí. Ilustrační foto
Děčín

Děčínsko - V sevření nízké oblačnosti... Tak trochu pravá chuť podzimu... O předposledním zářijovém víkendu, jakož i na začátku nového pracovního týdne nejen v Česku panovalo poněkud fádní počasí. Zataženo 24/7, i když sem tam se nebeská modrá ukázala, a celkem zima. Hlavně v pondělí, kdy byl zázrak, když rtuť teploměru dosáhla na 15 °C, a kdy odstartovala topná sezóna. Naštěstí nebude nutné nechávat termostatické hlavice na pětce. Astronomický podzim totiž hned v úvodu svého vládnoucího období (letos od 22. září cca 21:21 do 21. prosince cca 17:00) plánuje zvýšení, samozřejmě teploty vzduchu. Rovněž přibude slunečního svitu, ačkoli úplně bez mraků to nejspíše nepůjde.

Klesne-li dva dny po sobě průměr venkovní teploty pod hranici 13 °C, může se do topných soustav nahnat teplá voda. Tato topná podmínka byla v uplynulých dnech splněna. Příkladem v Ústí nad Labem-Kočkově 19. i 20. září byla průměrná denní teplota 10,1 °C. Třeba v Mostě byla o něco vyšší: nedělní činila 11,6 °C a pondělní 11,4 °C. Skoro stejně na tom byl Litvínov, a to s průměry 11,7 °C a 11,4 °C. Mezák, užito lidového dialektu, na tom byl jako Ústí nad Labem, tedy v obou dnech byl průměr venkovní teploty identický, v tomto případě 9,6 °C. V Doksanech, které patří k nejteplejším zákoutím severozápadních Čech (popravdě i celé republiky), bylo o trošku tepleji: nedělním průměrem bylo 12,4 °C a pondělním 11,9 °C.

Na sníh je ještě čas, v nížinách určitě. Ostatně, z historických záznamů vyplývá, že první souvislá sněhová pokrývka se neobjeví dříve než koncem října. Kupříkladu v Teplicích se nejdříve objevila 31. října 1988 (2 cm), na dálném severu, tzn. v Děčíně, dokonce až 8. listopadu 2002 (1 cm). Možná si ale pamatujete na říjen 2012, kdy naši vlast postihla sněhová apokalypsa, soudě podle titulků v médiích. No, na velmi dálném severu, ve Varnsdorfu, tenkrát (27. října) ležely hned 4 cm sněhu. Meteorologická stanice Ústí nad Labem-Kočkov pamatuje bílou peřinu 15. října 2009 (6 cm), ale taková meteorologická stanice Ústí nad Labem-Vaňov uvádí až 4. listopad 1995 (1 cm). Všechno je holt relativní, i v meteorologii.

Teď k přítomnosti:

21. září: Opět velká oblačnost, opět beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C, na horách v mrazových kotlinách a při zemi neboli ve výšce 5 cm nad zemí lehce pod bodem mrazu.

22. září: Po většinu dne bílošedá obloha, takže beze změny, avšak k večeru/večer dojde k ubývání oblačnosti a postupně se vyčasí, resp. vyjasní. Krušné hory by mohly hostit nějakou tu přeháňčičku, netřeba říkat, že dešťovou (i na hřebenech), jinak beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C.

23. září: Zpočátku, cca do 7 až 8 hodin, jasno až skoro jasno, poté od severozápadu přibude dost oblačnosti vysokého patra, později i patra nízkého. Ale pršet na 99 % nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 5 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru