Léto s posledním letním víkendem skončí, citelně se ochladí
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Děčínsko - Pokud si říkáte, že titulek je absolutní nesmysl, tak není. U nás sice pršelo a byla docela zima (příkladem na Ašsku odpoledne měli sotva 14 °C), ale na jihu Moravy si ve čtvrtek užili jak slunečních paprsků, tak teplot šplhajících až k letním 28 °C.

Ještě větší teplo měli Slováci, pomalu 30 °C, a vůbec nejteplejší, v rámci střední Evropy, byli Maďaři, kteří naměřili až 32 °C. Pravdou je, že i Slovensko prožilo tropický den, a to ve středu, kdy kupříkladu Hurbanovo hlásilo až 31,6 °C. Je též pravda, že s létem jsme se rozloučili již před více než dvěma týdny, avšak ne s létem astronomickým. To skončí podzimní rovnodenností, která letos nastane ve středu 22. září v 21:21 SELČ. Docela magický čas, že? Pomalu lepší než 21. 12. 2012. A co potom 21. 12. 2021?

Svět před devíti lety neskončil, zato léto se čtvrtkem skončilo. Počínaje pátkem je nemožné, aby na nějaké stanici v České republice rtuť teploměru dosáhla anebo překročila hranici letních 25,0 °C. Pročpak? No protože Jenny a Roland. Jenny v tomto případě není youtuberka z Ústeckého kraje, nýbrž tlaková výše se středem nad Skandinávií. A jméno Roland bylo vysvětleno už dříve (pro připomenutí: jedná se o tlakovou níži, díky které čtvrteční den vypadal tak, jak vypadal). Mezi těmito tlakovými útvary do srdce Evropy nyní bude proudit chladný, původem arktický vzduch. Nastat současná situace dejme tomu v lednu nebo v únoru, slušně by mrzlo (ale nesněžilo, s výjimkou návětří Krkonoš, Jeseníků apod.).

Takže:

17. září: Odpolední maxima okolo 13 až 17 °C, ranní minima kolem 12 až 8 °C. S výjimkou rána a večera velká oblačnost, ale beze srážek.

18. září: Odpolední maxima okolo 14 až 18 °C, ranní minima kolem 12 až 8 °C. Většinou polojasno až oblačno bez deště, v noci/ráno a večer místy až jasno/skoro jasno.

19. září: Odpolední maxima okolo 14 až 18 °C, ranní minima kolem 11 až 7 °C. Převážně malá oblačnost, resp. od východu do západu slunce spíše modrá obloha.

20. září: Odpolední maxima okolo 13 až 17 °C, ranní minima kolem 10 až 6 °C. Prakticky po celý den vymetená obloha, takže nádhera. Nebýt toho, že je pondělí...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru