Ústecká zoo je podmínečně vyloučena z Evropské asociace zoologických zahrad. Hrozí jí zánik
Ilustrační foto
Děčín

Ústí nad Labem - Ústecká zoo je podmínečně vyloučena z Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). V případě vyloučení by se ZOO musela rozloučit s mnohými druhy zvířat a postupně by úplně zanikla.

Ústečtí zastupitelé v pondělí jednali o aktualizaci strategie rozvoje a směřování, tzv. generelu ZOO. Současné znění generelu kritizovali odborníci, ostatní zoologické zahrady i nová ředitelka ZOO. Dle posudků by expozice vybudované podle stávajícího generelu nesplňovaly ani prostorové nároky zvířat, ani mezinárodní standardy. Zastupitelé ANO, ODS ani KSČM aktualizaci generelu nepodpořili, a ředitelka má tudíž povinnost budovat nové expozice v nevyhovující podobě (třebaže proti své vůli).

Na pondělním zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Labem se opět řešila především budoucnost zoologické zahrady. Životně důležitá koncepce směřování organizace, kterou v její současné podobě za nevhodnou označuje jak odborná veřejnost, tak ředitelka ZOO i obecná logika*, zůstane beze změn. Lukáš Blažej (Piráti) navrhl ve spolupráci s ředitelkou ZOO zastupitelstvu aktualizaci přístupu k zahradě, to však setrvalo na více než dva roky starém a nevyhovujícím znění generelu.

„Ve Věcném zadání identifikované problémy zcela neodrážejí hlubší systémové nedostatky ve fungování organizace. Generel zcela opomíjí podmínky, ve kterých ZOO funguje a nereflektuje změny, ke kterým došlo v uplynulých desetiletí. Vybudování nových chovných zařízení by vyžadovalo investice v řádu spíše miliard. S lítostí musíme konstatovat, že předložený návrh není dostačující pro zodpovědné rozhodování politické reprezentace a doporučujeme jeho zásadní přepracování,“ uvádí posudky k současnému generelu, společně s kritikou plánovaných expozic dhoulů, lachtanů, tapírů, vlků, medvědů i rysů s odkazem na nedodržení konkrétních podmínek EAZA Guidlines pro chov.

Konečně, sama ředitelka Zoologické zahrady, Ing. Ilona Pšenková, Ph.D., uvedla na zasedání zastupitelstva toto: „V posledním Progress reportu, který byl odeslán na EAZA, jsme komunikovali, že si uvědomujeme, že tento materiál není úplně odborně kvalitní a že je nutná jeho aktualizace a na tomto materiálu jsme samozřejmě připraveni pracovat. Na přelomu jara a léta, květen/červen, by měl probíhat rescreening EAZA a myslím si, že by bylo vhodné už na tomto rescreeningu prezentovat nějakou aktuálnější verzi rozvoje zoologické zahrady.

V úvodu jednání se zdálo, že aktualizace bude mít podporu všech zastupitelů. „Samozřejmě, úkol pro paní ředitelku bude zaktualizovat daný návrh rozvoje, protože víme všichni, že ten, který byl tenkrát předložen, asi není úplně ideální,“ uvedla radní Eva Nováková (ANO), do jejíž gesce ZOO spadá. Navzdory tomu ovšem při hlasování nepodpořila aktualizaci „ne úplně ideálního“ generelu ani ona.

„Nechápu, proč většina zastupitelů aktualizaci generelu nepodpořila. Na jednání nezazněl žádný argument na obhajobu současného znění. Bohužel jsem přesvědčen, že s tímto generelem při příští kontrole EAZA o členství přijdeme zcela, protože je z něj zjevné, že ZOO hodlá budovat nevyhovující expozice. Navíc budou zbytečně vyhozeny stovky milionů korun.“ uvádí zastupitel města Lukáš Blažej (Piráti).

Osud ústecké zoologické zahrady je tedy i nadále svěřen slepé víře, že i přes nevhodnou a nekompetentně vytvořenou strategii rozvoje, kterou budou odpovědné osoby nuceny uplatňovat, nedojde k dalšímu úpadku organizace, omezení činnosti a likvidačnímu vyloučení z EAZA. Piráti budou nadále dělat vše pro to, aby byla ZOO zachráněna a směřovala ke stabilizaci a lepší budoucnosti, ignoranci některých současných zastupitelů města navzdory.

(Autor: Vratislav Filípek, Piráti)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru