Pozor s kým uzavíráte smlouvy! Někteří dodavatelé energií klamou zákazníky, zjistili inspektoři
Ilustrační foto
Děčín

ČR - Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala dodržování právních předpisů při nabídce a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. V tomto období dokončila dvě kontroly a u jedné z nich zjistila, že obchodník klamal spotřebitele a uvedl nepravdivou informaci, což může vést spotřebitele k rozhodnutí, které by jinak neučinil.

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2021 pokračovala v kontrolní akci zaměřené na nabídku a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií. V tomto období ukončila 2 z 8 rozpracovaných kontrol a porušení právních předpisů zjistila při jedné z nich, kdy obchodník porušil ustanovení § 4 v návaznosti na ustanovení § 5 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele. Dopustil se tedy klamavého konání, kdy obchodní praktika se považuje za klamavou, pokud obsahuje věcně nesprávnou informaci a je tedy nepravdivá, což vede nebo může vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně koupě, které by jinak neučinil. A také porušil ustanovení § 13 zákona o ochraně spotřebitele, neboť spotřebitel nebyl řádně informován o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva reklamace spolu s údaji o tom, kde reklamaci uplatnit.

V rámci jedné kontroly bývají v mnoha případech posuzováno hned několik spotřebitelských smluv, které v rámci podání obdržela Česká obchodní inspekce k využití při kontrolní činnosti.

Česká obchodní inspekce v tomto období uložila pravomocně 4 pokuty v celkové výši 1 265 000 Kč. Nejvyšší pravomocná pokuta 950 000 Kč byla v tomto období pravomocně uložena společnosti Auctio Energia s.r.o. mimo jiné za nekalou obchodní praktiku, kdy například v posuzovaných smlouvách byla uvedena částka 2 000 Kč, kterou měl spotřebitel hradit v případě, že se rozhodne využít zákonných práv na odstoupení nebo vypovězení smlouvy o dodávkách energií.

Česká obchodní inspekce upozorňuje spotřebitele, že v oblasti nabídky a poskytování služeb souvisejících s uzavíráním smluv o dodávkách energií dochází k neustálému vývoji. Tzv. energošmejdi realizují nové nekalé praktiky a formy přeprodeje energií a tím zneužívají důvěry především spotřebitelů - seniorů. V současné době jsou tito spotřebitelé často oslovováni prostřednictvím telefonických hovorů či přímo osobními návštěvami v místě jejich bydliště. Česká obchodní inspekce využívá ke kontrolám i podněty takto oslovených spotřebitelů. U podání, ve kterých spotřebitelé poukazují na možné porušení zákazu podomního prodeje, je spotřebitelům v odpovědi doporučováno, aby se obrátili na místní obecní/městský úřad k provedení opatření v rámci jejich pravomocí. Pokud se podání týkají také konečných dodavatelů energií, je spotřebitelům doporučováno obrátit se na věcně příslušný Energetický úřad.

Vzhledem k závažnosti této problematiky, bude Česká obchodní inspekce v kontrolách zprostředkovatelů dodávek energií, pokračovat i ve 3. čtvrtletí roku 2021.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru