Komplexní cerebrovaskulární centrum a iktová centra Krajské zdravotní získala prestižní mezinárodní certifikaci
Zobrazení uzávěry cévy v mozku na rentgenovém snímku. Foto: Krajská zdravotní
Děčín

Ústecký kraj - Komplexní cerebrovaskulární centrum Krajské zdravotní, a.s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., (KCC) obhájilo v roce 2021 status Centra vysoce specializované cerebrovaskulární péče.

Rovněž iktová centra (IC) chomutovské, teplické, děčínské a litoměřické nemocnice úspěšně prošla auditem odborné komise Ministerstva zdravotnictví České republiky a získala status Centra vysoce specializované péče o pacienty s iktem. V celém Ústeckém kraji je tím zajištěna dostupnost nejvyšší možné péče pro pacienty s cévní mozkou příhodou.

Všechna centra Krajské zdravotní, a.s., (KZ) následně prošla i prestižní mezinárodní certifikací Evropské společnosti pro léčbu CMP (European Stroke Organisation, ESO). Komplexní cerebrovaskulární centrum dosáhlo statusu ESO Stroke Center a iktová centra získala status ESO Stroke Unit. „Dostalo se tak uznání všem uvedeným centrům, která se právem zařadila mezi uznávanou evropskou elitu v péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Tento status je potvrzením vysokých standardů center a garancí, že nemocní v Krajské zdravotní dostávají kvalitativně zcela srovnatelnou diagnostickou a léčebnou péči jako v nejlepších centrech v Evropě,“ zdůraznil MUDr. Jiří Laštůvka, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ.

„V roce 2011 vznikla celostátní síť specializovaných cerebrovaskulárních a iktových center, která znamenala přelom v péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Tím došlo k významnému zlepšení kvality poskytované péče. Každých pět let probíhá akreditace center této sítě, nejinak tomu bylo i v loňském a letošním roce,“ připomněl MUDr. Ing. David Černík, Ph.D., MBA, vedoucí lékař KCC.

Nové podmínky akreditace do jisté míry již kopírovaly náročné podmínky ESO. Je to výsledek memoranda mezi ESO a Českou neurologickou společností České lékařské společnosti JEP. Toto memorandum umožnilo získat vysoce prestižní evropský certifikát ve vstřícném režimu, bez nadbytečné administrativní a finanční zátěže.

„Z 50 evropských států takové podmínky uzavřela ESO kromě České republiky pouze se Spolkovou republikou Německo a Švýcarskem. Význam memoranda je nejen v přístupu ke špičkové léčbě, vědeckým projektům i vzdělání, ale současně je uznáním vysoce odborné úrovně sítě v ČR i důvěrou v proces národní certifikace. KCC i všechna IC Krajské zdravotní, a.s., se tak mohou právem pyšnit, že patří mezi centra excelence nejen v ČR, ale také v Evropě,“ doplnil MUDr. Jiří Neumann, FESO, primář Neurologického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Chomutov, o.z.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru