Přijde další rozvolnění. Ožít živou hudbou mohou diskotéky, ale nebudete smět tancovat
Poslouchat můžete, ale ne že to s vámi začne hýbat. Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR - Vláda na svém posledním zasedání projednala změny v mimořádných opatřeních Ministerstva zdravotnictví. Bude se dále rozvolňovat.

„Epidemická situace se ve všech krajích v posledním týdnu zlepšila. Rozhodli jsme se proto na základě doporučení hygieniků zrušit povinnost nosit roušky ve třídách a v zaměstnání i v těch regionech, kde jsme je doposud ponechali,“ objasňuje důvody zmírnění opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od úterý 15. června se ruší přísnější pravidla pro nošení ochrany dýchacích cest ve školách a na pracovištích v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji. Upravují se i podmínky pro nařizování izolace a karantény. Mezi výjimky z nařízení karantény a izolace se doplňují držitelé certifikátu o provedeném očkování, a to i pro certifikáty zemí EU a v dalších zemích s nízkým rizikem nákazy, na druhou stranu se ale ruší dosavadní výjimka pro osoby, které prošly první dávkou dvoudávkového očkovacího schématu. Do karantény či izolace nebudou muset ti, kteří jsou 14 dnů po ukončení vakcinace. Mění se i podmínky pro testování studentů na vysokých školách, kde se prodlužuje platnost RT-PCR testů na sedm dnů a uznávat se budou i testy provedené v zaměstnání a samotesty.

Od 1. července pak vláda odsouhlasila další rozvolnění pravidel pro činnost maloobchodu a služeb. Mezi změnami jsou například zvýšení maximálního počtu zákazníků v provozovně, zoo či v muzeích a na hradech, konec zákazu živé hudební produkce v restauracích či na diskotékách, zvýšení limitu povolené kapacity u bazénů, wellnes či saun na 75 procent či konec povinnosti pro kadeřníky či pedikéry obsluhovat v režimu jeden na jednoho a vést evidenci zákazníků. V klubech a zařízeních stravovacích služeb sice bude možné produkovat živou hudbu, v platnosti naopak prozatím zůstane zákaz tance. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění covid-19,“ vysvětluje hlavní hygienička Pavla Svrčinová důvody, proč trvá zákaz tance.

Zvýší se i maximální počty povolených osob u zájmových akcí pro děti a mládež, pro pořádání spolkových, tanečních, kulturních či sportovních akcí, a to na 500 uvnitř budov a 1 000 venku. Pro dětské tábory a podobné dlouhodobé akce se ruší povinnost znovu se testovat po sedmi dnech, avšak za podmínky, že před odjezdem absolvují všichni účastníci, kteří mají povinnost se otestovat, výhradně RT-PCR test.

Zvýší se i počty povolených diváků na koncertech a dalších kulturních, sportovních a vzdělávacích akcích, a to na 5 000 venku a 2 000 uvnitř a povolen bude i vstup diváků na stání za podmínky jeden divák na čtyři metry plochy určené k stání.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru