Aktuální nezaměstnanost v Česku: Děčínsko je na 10. místě, bez práce jsou kuchaři a kadeřníci
Kadeřníci zažili těžké časy. Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR - Úřad práce ČR evidoval k 30. dubnu celkem 297 876 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činil 4,1 %. To je o jednu desetinu procentního bodu méně než v předchozím měsíci, ale o 0,7 procentního bodu více než v dubnu předchozího roku. Děčínsko je nyní na 10. místě s nezaměstnaností ve výši 6,1 procenta.

K mírnému poklesu podílu nezaměstnaných v porovnání s předchozím měsícem přispělo pravidelné sezónní oživení trhu práce, obdobně jako v uplynulých letech. „S příchodem jarního období došlo k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance ve stavebnictví, v zemědělství, lesnictví, v zahradnictví, těžbě, ale také v logistice či e-shopech,“ vysvětluje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Přes rok trvající pandemie se tak zásadně nepodepisuje na nezaměstnanosti v ČR. Ta dosahuje přibližně polovičních hodnot oproti nejvyšší nezaměstnanosti z doby poslední hospodářské krize.

„V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. Například v gastronomii, cestovním ruchu nebo lázeňství zaměstnavatelé totiž vyčkávají na další postup při rozvolňování protiepidemických opatření. Už nyní ale začínají někteří z nich nabízet prostřednictvím Úřadu práce ČR volná pracovní místa pro číšníky nebo kuchaře,“ dodává Viktor Najmon.

Nezaměstnanost v regionech

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v dubnu v Karlovarském (6 %), Ústeckém (6 %) a Moravskoslezském kraji (5,8 %). Tyto 3 kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i v dubnu loňského roku. Vyšší podíl nezaměstnaných odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných zůstává v Pardubickém kraji (2,8 %). Situace se nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných oproti dubnu 2020 vzrostl o 50 % na 3,6 %.

Regionální rozdíly se oproti dubnu 2020 prohloubily. Nejpostiženější kraje vykazují nezaměstnanost kolem 6 %, zatímco nejméně postižené kraje poloviční. V okresech jsou pak rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci předchozího měsíce v okresech Pelhřimov a Rychnov nad Kněžnou (shodně 1,9 %) a v Mladé Boleslavi a v Praze-východ (shodně 2,1 %). Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (9,3 %), Most (7,6 %) a Ostrava-město (7 %).

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Změny ve struktuře nezaměstnaných podle vzdělání ukazují, že k nejvyššímu meziročnímu nárůstu došlo v případě evidovaných uchazečů se základním vzděláním (o 15 277) a vyučených (o 15 101).

V evidenci se nejčastěji objevují bývalí studenti škol zaměřených na hotelnictví a gastronomické obory (kuchař, číšník), ekonomiku a administrativu či osobní a provozní služby (kadeřník).

Struktura uchazečů o zaměstnání podle délky doby v evidenci se za poslední rok výrazněji změnila. Zatímco do loňského roku se podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců na celkovém počtu nezaměstnaných snižoval, v dubnu v meziročním srovnání vzrostl o 10,8 p. b. na 29,8 %, tedy celkem na 88 794 osob, a to zejména v důsledku ekonomické krize způsobené epidemií COVID-19. Průměrná délka evidence se ve srovnání s předchozím měsícem prodloužila o 18 dní na 457.

Novou práci si v dubnu našlo 29 583 lidí. Nejčastěji jako pomocní pracovníci ve výrobě, pracovníci s odpady, řemeslníci a kvalifikovaní pracovníci hlavní stavební výroby, provozovatelé maloobchodních a velkoobchodních prodejen nebo prodavači.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru