V domácnostech v Ústeckém kraji je stále 52 tisíc neodeslaných formulářů. Co vám hrozí, když se nesečtete?
Ilustrační foto: scitani.cz
Děčín

Ústecký kraj - Český statistický úřad dosud obdržel téměř 3,9 milionu elektronických sčítacích formulářů a 395 tisíc listinných. Přímo za Ústecký kraj přes 286 tisíc elektronických a 32 tisíc listinných. Na své odeslání čeká v domácnostech v Ústeckém kraji dosud 52 tisíc formulářů.

Sčítání lidu, domů a bytů 2021 končí 11. května, kdo se ještě nesečetl, má tak skutečně nejvyšší čas. „Naprostá většina obyvatel České republiky se v posledních týdnech už sečetla a všem jim za to děkuji. Stále jsou ovšem lidé, kteří svoji zákonnou povinnost nesplnili. Těm zbývají už jen poslední čtyři dny, aby se sečetli buď online, nebo vyplnili a odeslali listinný sčítací formulář, už opravdu není na co čekat,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Sčítání lidu je ze zákona povinné. Kdo chce poskytnutí údajů statistikům bojkovat, musí počítat s pokutou až do výše deseti tisíc korun.

Nejpohodlnější je sečíst se přes internet prostřednictvím elektronického formuláře, který je k dispozici na webu scitani.cz nebo v mobilní aplikaci Sčítání21. Online sečtení je snadné, rychlé a bez nutnosti vidět sčítacího komisaře. Pro listinný formulář je stále možné si dojít na kontaktní místa sčítání, která jsou na 58 vybraných pobočkách České pošty v Ústeckém kraji a na Krajské správě ČSÚ v Ústí nad Labem.

V Ústeckém kraji bylo do domácností rozneseno 76 tisíc listinných formulářů, dalších 8 tisíc si občané vyzvedli sami na kontaktních místech. Sebraných listinných formulářů je aktuálně 32 tisíc, tedy 38 % z distribuovaných. Neodeslané formuláře tak u sebe má dosud 52 tisíc domácností. Tyto samozřejmě mohly a stále mohou vyplnit a odeslat online formulář.

Kde jsou nejaktivnější?

Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů a sebraných listinných sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do sčítání. Mezi malými obcemi jsou nejaktivnější Rochov, Lhotka nad Labem a Vchynice. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Čížkovice, Velemín a Dobroměřice. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, vynikají ve sčítání Kadaň, Lovosice a Klášterec nad Ohří.

Na opačné straně žebříčku jsou Loučná pod Klínovcem, Merboltice a Kytlice. Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů. Nemusí to však znamenat slabší zájem o online sčítání u obyvatel, kteří v těchto obcích žijí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru