Zima se vrátila! A ještě pár dnů tu zůstane. Kdy čeká jaro na svoji šanci?
Přišlo poměrně silné sněžení. Foto: e-deniky.cz
Děčín

Ústecký kraj - Z léta do zimy. Doslova – minulé úterý Mostecko s 25 °C bylo nejteplejším místem v republice, toto úterý se obyvatelé Mostecka probudili do zasněženého rána a na teploměrech bylo lehce pod nulou. Avšak tak to vypadalo i na řadě dalších míst severozápadních (a nejen severozápadních) Čech. Aprílové počasí jak se sluší a patří. V zimním duchu se ponesou i nadcházející dny, ale vypadá to, že jaro se přihlásí o slovo již o víkendu, byť zřejmě jen na chvíli...

Brutální ochlazení, užijeme-li bulvární mluvy, způsobila velmi rozsáhlá tlaková níže se středem nad severní Skandinávií, kterou Němci pojmenovali Ulli. A to ve spolupráci s tlakovou výší Peggy se středem u Islandu. Právě mezi těmito tlakovými útvary, pravda hlavně po zadní straně tlakové níže Ulli, do střední Evropy začal rychlým tempem pronikat chladný, původem arktický vzduch. Na vrcholcích hor a kopců, jakož i v průsmycích, vítr dosahoval v nárazech rychlosti i přes 80 km/h. Vydatné přeháňky, lépe řečeno sněhánky však přinesly větry také do nížin. Příkladem zmíněné Mostecko podle stanice v Kopistech čelilo poryvům o síle 50 až 60 km/h.

V Krušných horách do úterního jitra napadlo až přes 10 cm sněhu, pod horami se utvořil poměrně silný poprašek. Sněžení v dubnu není nic převratného, ostatně duben – ještě tam budem, že? Nicméně v době globálního oteplování je poněkud nevhodné. Připomeňme, že v minulosti v Podkrušnohoří sníh, resp. souvislá, několik centimetrů hluboká sněhová pokrývka ležela i ve druhé polovině dubna.

Tak, teď pohleďme do budoucnosti:

7. dubna: Od půlnoci do půlnoci se na nebi budou honit mraky, hodně mraků, přinášejíc sněhové vločky. A to hlavně večer a hlavně do Krušných hor (jak jinak). Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem -1 až -4 °C.

8. dubna: Od půlnoci do (pozdního) večera se na nebi budou honit mraky, hodně mraků, přinášejíc sněhové vločky. Už ne tolik jako ve středu, opět především do Krušných hor (tradičně). Během (pozdních) večerních hodin oblačnosti výrazně ubude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -3 °C.

Předběžný výhled na víkend: V pátek maxima 9 až 12 °C, v sobotu maxima 13 až 16 °C, v neděli maxima zatím neupřesnitelná (kvůli frontě). Každopádně obloha převážně bílošedá, čili na další pořádnou dávku přírodního vitaminu D si budeme muset počkat.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru