ROZHOVOR: Proč je nutná stavba modulového bydlení v Chanově?
Primátor Jan Paparega. Foto: město Most
Děčín

Most - Město Most má v plánu na sídlišti v Chanově postavit modulové bydlení. Má být náhradou za bydlení v panelových domech, které čeká demolice. Primátor Jan Paparega v rozhovoru vysvětluje, proč je nová stavba nutná.

Pane primátore, nejdříve stručně přibližte projekt modulového bydlení.

Mělo by se jednat o patrový objekt o standardním rozměru obdélníku, který bude instalován na konci samotného sídliště Chanov, kde je volné prostranství a je ideální k tomu, aby tam vznikl modulový dům tohoto typu.

Kdy by se mělo začít s výstavbou?

V současné době soutěžíme dodavatele veřejné zakázky a pokud vše půjde dobře, tak předpokládám, že někdy v první polovině měsíce dubna bychom mohli znát vítěze této veřejné zakázky a v návaznosti na to budeme uzavírat smlouvu. Vlastně nejdelší dobu na celé realizaci trvá připravení základové desky a inženýrských sítí. Instalace samotných modulů je pak záležitostí několika dnů, možná týdnů.

Důležitá otázka: Proč je vůbec nutné postavit nové modulové bydlení?

Každý návštěvník sídliště Chanov jistě zjistí už pouhým pohledem, pokud nebude mít odvahu vstoupit do domů, které jsou v žalostném stavu, že tyto objekty nejsou vhodné pro bydlení. Jsou spíše nebezpečné a rozhodně neodpovídají dnešním trendům. Tuto záležitost řešíme na našem odboru městského majetku, který fakticky spravuje tento bytový komplex, každým dnem. Pokud by tam došlo k nějakému neštěstí, tak bychom za to byli zodpovědní. Chceme zlepšit kvalitu bydlení i v této problémové lokalitě, která bohužel není mezi mosteckými obyvateli příliš oblíbená.

Muselo by město třeba platit nějaké odškodné, pokud by se tam někomu něco stalo?

Samozřejmě teoreticky je to možné a bylo by nutno posoudit všechny objektivní skutečnosti v dané věci.

Jak se do nových bytů budou vybírat obyvatelé?

Vznikne osmnáct bytových jednotek o dispozicích 3+kk a 2+kk. Spoléháme na to, že Chanovští, až uvidí, jaký standard skutečně tyto moduly nabízejí, budou mít velký zájem, aby se přestěhovali ze svých stávajících bytů. Zejména pak z těch bytů, které jsou v objektech, které jsou skutečně v žalostném stavu, o kterých jsem hovořil.

Máme si představit nějaké luxusně zařízené bydlení?

Nové luxusní bydlení je samozřejmě relativní pojem, každý si pod tím představuje něco trochu jiného. Já v tom vidím to, že bydlení, které tam nabídneme, bude kvalitní, průměrné a standardní. Rozhodně bude nadprůměrné tomu, v čem ti lidé v Chanově teď žijí.

Jaké jsou výhody modulového řešení stavby?

Už jsem se zmínil časovou náročnost, kdy je modul připraven téměř okamžitě k instalaci, pokud je připravená infrastruktura. Sekundárně samozřejmě jsme chtěli objekt, který bude odolávat nějakým vandalským pokusům a času, což se osvědčilo ve Zlíně. Byli jsme se tam podívat. Moduly, byť jsou poplatné době – dneska už jsme daleko dál - tak stále vypadají v relativně dobré kondici. Obyvatelé, když jsme s nimi hovořili, si nestěžovali na podmínky bydlení.

2103chanov

Panelové domy v Chanově. Foto: Oldřich Hájek

Proč nelze jít cestou rekonstrukce zničených paneláků?

Tak i tuto variantu jsme posuzovali. Varianta je ekonomicky nevhodná, velmi by se prodražila. A lze předpokládat, že bytové domy by postupem času mohly být opět v tak hloupém stavu, v jakém jsou ty stávající.

Lze říci, kdo je viníkem, že panelové domy města byly úplně zničeny?

Já bych neřekl konkrétní viník. To asi nemůžeme ukázat prstem. Je to dáno mentalitou obyvatel, kteří tam žijí. Výchovou dětí, které z generace na generaci smýšlejí skoro stejně, a samozřejmě to je kámen úrazu.

https://www.youtube.com/watch?v=LtvAEgAuA_M

Neobává se vedení města, že podobný osud by mohl stihnout i modulové byty? Jak to ošetříte?

Jednak tam bude kamerový systém, takže bude moci být detekována osoba, která se pokusí o to, jakýmkoliv způsobem poškodit modulové bydlení. A samozřejmě i nájemní smlouvy budou pamatovat na to, že jednou z povinností bude řádně si hradit své povinnosti vyplývající z hrazení nájmu a energií a služeb s tím spojených. Bude prováděna kontrola bytové jednotky a jejího stavu našimi sociálními pracovníky, kteří pravidelně docházejí do Chanova, a i sekundárně ze strany odboru městského majetku. Takže nějaké devastace se neobáváme.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru