Lidé se vrhli do hospod a klubů. Hromadná nezodpovědnost, zuří ministr zdravotnictví
Ilustrační foto: CC0
Děčín

ČR – Jako hromadnou nezodpovědnost označil ministr zdravotnictví Jan Blatný chování některých lidí a provozovatelů restaurací, barů a klubů. Lidé využili rozvolněných opatření a užívají si volnosti.

Restaurace a kluby zase podle Policie ČR v některých případech porušují stále platná nařízení. „Policie v noci vyjížděla opakovaně k nelegálně otevřeným restauracím a klubům. Ani přes upozornění podniky nezavřely a mnohdy byly otevřené až do rána. Budu požadovat vysoké pokuty v řádu milionů korun,“ hrozí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podle jeho slov zdravotníci, policisté, pracovníci v sociálních službách, učitelé, malí podnikatelé, ale i další pomáhají a snaží se. „Ale právě kvůli nezodpovědnosti některých, se nám stále nedaří situaci zlepšit,“ uvedl.

Počty nově odhalených případů nákazy koronavirem klesají jen pomalu. Vzhledem k aktuální epidemické situaci uvolnila i tak Vláda ČR některá plošná opatření, která se týkají například zákazu nočního vycházení i nedělního prodeje.

Zasaženi jsou zranitelní obyvatelé

„Negativním aspektem nadále zůstává, že i přes celkový pokles počtu případů registrujeme stále vysoký podíl nově diagnostikovaných případů ve zranitelných skupinách obyvatel, kterých je aktuálně okolo 20 %. To představuje vzhledem k časté polymorbiditě, tj. stavu kdy pacient trpí více chronickými onemocněními zároveň, vyšší pravděpodobnost hospitalizace, včetně hospitalizací na jednotkách intenzivní péče. I v absolutních počtech jde stále o vysoké číslo, které se promítá do počtu hospitalizovaných pacientů. Ačkoli tyto počty klesly z více než 8 000 na současných 4 400, jde o vysokou zátěž blokující kapacity nemocnic. Aktuální hodnota reprodukčního čísla je 0,9,“ zmiňuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru