Pitná voda na severu Čech od ledna zdraží. O kolik víc za ni zaplatíme?
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - Připravte se na vyšší výdaje za pitnou vodu. Vodné a stočné v Ústeckém a Libereckém kraji, kde působí Severočeská vodárenská společnost (SVS), se od 1. ledna 2021 zvýší o 5,9 %. V číslech to znamená, že dodání a odkanalizování jednoho tisíce litrů pitné vody bude stát 104,77 korun. Nyní platíme 98,91 korun.

"Při kalkulaci ceny vodného a stočného je potřeba se jednak držet cenové regulace, dále pak zohlednit vnější ekonomické vlivy, jako jsou ceny energií, ceny surové vody, stavebních prací, inflace a další makroekonomické ukazatele, správně odhadnout trendy ve spotřebě a také pamatovat na mzdové náklady všech našich zaměstnanců. Nově je potřeba počítat i s rizikem spojeným s vývojem pandemie COVID-19," uvádí mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme.

Dalším důležitým parametrem v ceně vody jsou podle firmy prostředky, které je třeba vynaložit, aby se zpomalilo stárnutí vodárenské infrastruktury a umožnila se její dostatečná obnova. Do rekonstrukcí vynaložila SVS v letošním roce 1,45 miliardy korun a dalších 334 milionů šlo na potřebné opravy. A obdobné finanční objemy na rekonstrukce a opravy jsou alokovány i na rok 2021.

doprovodná infografika k ceně vody 2021

Vodárenská infrastruktura v severních Čechách čítá na 1000 vodojemů, 60 úpraven pitné vody, téměř 200 čistíren odpadních vod a 13 tisíc kilometrů vodovodního a kanalizačního potrubí – to je jako vzdálenost z Česka do Chile.

„Navzdory všem výše uvedeným rostoucím vlivům se nám daří držet ceny vodného a stočného pod hranicí sociální únosnosti, tj. pod 2 % z čistých příjmů domácností v regionu. Ve srovnání s tímto ukazatelem reálná cena vody dokonce již několik let vlastně klesá,“ vysvětluje předseda představenstva SVS Tomáš Indra.

Letošní rok je pro severočeské vodohospodáře skupiny Severočeská voda, stejně jako pro všechny občany České republiky, komplikovaný mimořádnými opatřeními souvisejícími s epidemií nemoci COVID-19. Tato opatření vyžadují dle SVS "velké osobní nasazení pracovníků i zvýšené finanční náklady, aby se nezastavily stavební práce, nepřerušila se dodávka pitné vody a zákazníci netrpěli žádným nepohodlím co se této oblasti týče".

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru