Hamáček po jednání krizového štábu: Pandemie pomalu slábne. Už je čas na rozvolňování?
Jan Hamáček. Foto: MV ČR
Děčín

ČR - Česká republika dnes odešle Francii pomoc v podobě jednoho milionu vyšetřovacích rukavic, o které země požádala. Do Česka naopak v nejbližších dnech dorazí další zásilka plicních ventilátorů z Nizozemí. Jan Hamáček informoval o výsledcích jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ).

Opatrný optimismus. Tak dnes, 18. listopadu 2020, shrnul současnou situaci ohledně pandemie covid-19 v Česku předseda ÚKŠ a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Aktuální statistiky podle něj ukazují, že dochází k pomalému slábnutí pandemie. „Čísla z posledních dní vzbuzují opatrný optimismus, stále jsou ale velmi vysoká. Rychlé rozvolňování tak ještě není na místě,“ uvedl ministr vnitra a dodal: „Díky robustnímu zdravotnickému systému a obrovskému nasazení všech v první linii situaci ve zdravotnictví zvládáme.“

Do krajů a jednotlivých nemocnic, které o to požádaly, je mezitím distribuována materiální pomoc, kterou Českou obdrželo ze zásob NATO, Německa, Rakouska nebo Maďarska. Jde především o ventilátory a HFNO systémy pro pacienty, kteří nepotřebují přímo podporu plicního ventilátoru. „V nejbližších dnech dorazí zásilka ventilátorů z Nizozemí. Do Francie dnes naopak odešleme 1 milion vyšetřovacích rukavic, o které Francie požádala,“ vysvětlil předseda ÚKŠ s tím, že o pomoc požádala i Arménie a Česko teď zjišťuje, jaké ochranné pomůcky může poskytnout.

ÚKŠ kromě toho každý týden monitoruje dostupnost a zásoby ochranných pomůcek. Těch je podle kontrol dostatek, přesto vláda rozhodla o preventivním nákupu dalších 45 milionů vyšetřovacích rukavic, o které je dnes mimořádný zájem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru