VIDEO: Jeden okres v kraji stále zůstává bez babyboxu. Nedokážu ho tam protlačit, trápí jeho zakladatele
Zakladatelem babyboxů je Ludvík Hess (zcela vpravo). Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Most, Ústecký kraj - Babybox nové generace střídá v areálu mostecké nemocnice deset let starý přístroj. Ve středu proběhla jeho montáž. Za dobu svého provozu pomohl vstoupit do nového a snad lepšího života pěti nechtěným miminkům. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní.

Dřívější babybox byl po deseti letech zastaralý, nahrazuje jej vysoce moderní přístroj. Je opatřený mnohonásobně jištěnou signalizací.

„Automaticky se otevírají a zavírají dvířka. Umí dvakrát topit, má vyhřívaný plášť. Nemá jen topení, ale i klimatizaci. Je připojený k internetu. Když ho někdo použije, tak odesílá obrázek vnitřního prostoru,“ vysvětluje Zdeněk Juřica ze společnosti Montel, výrobce babyboxů.

Lidé zapojení do systému záchrany miminek tak hned vědí, co se uvnitř babyboxu odehrává a okamžitě může začít péče o odložené dítě.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=VwS34HMH_P0

Za patnáct let existence babyboxů pomohly v celém Česku bedýnky zachránit 212 děťátek, letos třináct. V loňském roce byl obdobný babybox nové generace provozněn například v chomutovské nemocnici. V Ústeckém kraji dosud žádný není v okrese Louny.

„V Ústeckém kraji jsem nejvíce zděšený z toho, že poslední okresní město, Louny, mi nejsou ochotny vyhovět, a že se s babyboxem nedokážu protlačit do Loun. Je mi to opravdu líto,“ říká zakladatel babyboxů Ludvík Hess, který se přijel na montáž nového zařízení do Mostu podívat.

Regionální dárci podle Ludvíka Hesse zatím přislíbili sumu tak malou, že pokryje jen část nákladů spojených s výměnou nového babyboxu. Ten dostane mostecká nemocnice darem. Otevření nového babyboxu se koná symbolicky v neděli 6. prosince na Mikuláše.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru