Klub českých turistů vyznačil novou cestu Divokou roklí v Českém Švýcarsku
Zdroj: www.ceskesvycarsko.cz
Děčín

České Švýcarsko - Koncem října 2020 proznačil KČT Krásná Lípa cestu Divokou roklí v zadním Českém Švýcarsku. Jde tak o obnovu části turistické trasy, která dnes končí u Černé brány a která dříve vedla přes Krásnolipský most nad Křinicí do Saska.

Krásnolipští turisté usilovali o proznačení desítky let. Po mnohaletém vyjednávání se Správou národního parku se tedy jejich sen stal skutečností. V málo frekventované oblasti skalních dolů a roklí, vzdálené od lidských sídel i silničních komunikací, dochází tak k možnosti nových túr krajem Nevrlého Zadní země, např. z Kyjova nebo Doubic přes Hřebec, Divokou roklí k Panenské jedli, do Zadních Jetřichovic a na Mezní Louku.

V blízkosti Kyjova a Vlčí Hory, nedaleko Köglerovy stezky dojde v brzké době i k proznačení stezky ke skále Plačtivé kameny, která je významným výchozem na tzv. Lužickém přesmyku mezi žulou a pískovcem, který se táhne od Malé Skály v Českém ráji přes severní okraj Českosaského Švýcarska až k Drážďanům.

Jednou z důležitých aktivit destinační společnosti České Švýcarsko o.p.s. ve spolupráci s KČT a Ústeckým krajem je realizace Hřebenovky v úseku mezi Šébrem, kde v současnosti vzniká nová turistická lávka, a Tisou. Jde o součást obnovy dávné hřebenové cesty Praděd – Sněžka – Ještěd – Klínovec – Aš.

Destinační společnost České Švýcarsko o.p.s. koordinuje od roku 2012 obnovu a vznik řady stezek, jež umožňují v nejsevernějších Čechách kombinace mnoha výletů i přes hranici. Těchto stezek vzniklo v koordinaci s obcemi, KČT a Správou CHKO Labské pískovce / Národního parku České Švýcarsko za osm let neuvěřitelných dvacet (nová trasa Divokou roklí v tom neuvedena).

Pro přehled trasy uvádíme:
01. Tisá - Zeisigstein
02. Ostrov – Grenzplatte
03. Dolní Žleb – vodopád Klopotského potoka – Zschirnstein
04. Hřensko – rozhledna Janov
05. Srbská Kamenice – Nová Oleška
06. Všemily – Jetřichovice – kaple Kny pod Kolištěm
07. Chřibská – Na Stodolci – Studený
08. Líska – Pustý zámek – Česká Kamenice
09. Sněžná – Dlouhý důl – Kyjov
10. Kyjovské údolí – Kyjovská přehrada – Hřebec
11. Krásný Buk – Kamenná Horka – Maškův vrch – Vápenka
12. Mikulášovice horní nádraží – údolí Bílého potoka/Weissbachtal – Brtnický most
13. Plešný – Trojboká kaple – Hančperk
14. Dolní Poustevna – Gerstenberg – Unger
15. Horní Poustevna – Nová Víska – Langburkersdorf
16. Šluknov – Knížecí – Pod hrazeným
17. Šluknov – Fukovská brána – křížová cesta Království
18. Židovský vrch – Šluknov zastávka – Nové Hraběcí
19. Rožany – Försterei
20. Janov – Suchá Kamenice (pod Belvederem)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru