Likvidace malých podniků? Supermarkety jsou narvané zbožím, které si v krámku koupit nesmíte!
Chrámy konzumu mohou vydělávat dál. Malí obchodníci stejné zboží prodávat nesmí. Foto: e-deniky.cz
Děčín

ČR – Lidé začínají být nespokojení s opatřeními, která zavedla vláda v boji s epidemií koronaviru. Nakupujícím i živnostníkům vadí, že musí být zavřené malé obchody, kde lze zajistit bezpečné prostředí. Jejich zboží mohou v klidu prodávat supermarkety, kde shluky zákazníků nevadí.

„Není žádný epidemiologický důvod, aby vláda ničila menší a střední české živnostníky a provozovny,“ říká Václav Klaus mladší z hnutí Trikolóra.

Zavřených obchodů je mnoho. Malá papírnictví, hračkářství, obchody s obuví, hodinářství, obchody s oblečením. Pořádně si nekoupíte ani dětskou sedačku do auta. Zavřené jsou autosalony, kde rozhodně nebývají davy nakupujících. „Nechápu, proč nemohou být otevřené. S nějakým limitem, kolik může být uvnitř zákazníků, i kdyby to měl být jeden a fronta by stála venku,“ kritizuje Václav Klaus. Podle něj jdou nyní peníze od malých domácích podnikatelů a firem k velkým, většinou zahraničním korporacím.

Vypadá to likvidaci živnostníků, stěžují si podnikatelé

Mezi drobnými živnostníky se zvedá vlna nevole proti vládním opatřením, která pokračují se stále se prodlužujícím nouzovým stavem. „Co třeba fotografové. K zákazníkovi se nedostanou blíže než na dva metry pro focení a fotit nemůžeme,“ rozčiluje se fotograf Jaroslav Noska.

„To by mne také zajímalo, proč my, co provozujeme malé krámky, nemůžeme mít otevřeno. Myslím, že jsme schopni zařídit to tak, aby uvnitř byl opravdu třeba jen jeden zákazník. A navíc musíme přihlížet tomu jak ve velkých obchodech v klidu prodávají zboží, které my nemůžeme, v mém případě papírnictví a hračky. Poslední tři měsíce v roce jsou pro nás celkem důležité k přežití. Vypadá to na likvidaci nás živnostníků, bohužel,“ smutní Monika Židková.

Jindřiška Nová je ve vyjádřeních směrem k vládě a Ministerstvu zdravotnictví ještě ostřejší: „Jen blbec mohl vymyslet zakázat činnost malých provozoven, kde se klienti s dalšími lidmi kromě provozovatele nesetkají. Zato v jiných prostorách je hlava na hlavě. Ničí záměrně malé podniky, jinak to nelze chápat.“

„V malých obchodech nikdy nebývá narváno jako v potravinách v sobotu. Dnes nemohou rodiče ani jít dětem koupit boty,“ shrnuje smutnou pravdu Dáša Janečková.

Kompenzace bude za týden

Malou náplast dostanou malí podnikatelé, kteří nyní musí čekat, než se vláda rozhodne, že mohou znovu vydělávat, dostat od státu v příštích dnech. „Dobrá zpráva pro živnostníky, společníky eseróček a dohodáře. Peníze z kompenzačního bonusu budou mít na účtech klidně už na konci příštího týdne,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Jde o pětistovku za jeden den. Nelze ji už ale jako na jaře kombinovat s ošetřovným.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru