Sevřela nás inverze. A tak trochu potají bořila rekordy, mj. v Mostecké pánvi
Pohled z Dlouhé Louky. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj - „My víme, kde bydlet,“ glosoval s naprostou jistotou na adresu současného počasí jeden z cestujících v lokálce šourající se směrem na Moldavu. Jistota nebyla úplně namístě, v neděli se totiž spodní hranice inverze trochu zvedla a málem pohltila i nejmenované krušnohorské městečko, v němž nejmenovaný cestující vystoupil. Nakonec se ale náznak mlhy rozplynul a zavládlo slunce nejen v duši. A starý, nikoli však zastaralý motoráček se došoural do cíle, jemuž kdysi dávno přiřkli jméno Moldava (v Krušných horách).

Fádnost inverzního charakteru počasí je pouze zdánlivá. Navíc, mlhavé, nevlídné, mokré, zkrátka typicky listopadové počasí ani pro mnohé fádní zdaleka není. A pakliže ano, stačí zamířit výše, třeba právě po pražcích Moldavské dráhy. Zatímco pod Krušnými horami se nedělní nejvyšší odpolední teploty pohybovaly v drtivé většině případů kolem 1 °C, nahoře v Krušných horách všechny přivítala modrá obloha a teploměr k tomu ukazoval přes 10 °C.

Ostatně, právě na krušnohorských vrcholcích byla naměřena nejvyšší teplota v celé republice. Jmenovitě na Klínovci, a to 16,5 °C. Ale severozápadní a severní Čechy bodovaly i v jiném smyslu. Nejnižší maximální teplota byla v rámci celého Česka zaznamenána v Ústí nad Labem, 0,5 °C, druhá nejnižší pak v Kadani, 0,6 °C. Shledáváte-li tyto hodnoty až moc nízké, máte pravdu. V Kadani takto nízké denní maximum 8. listopadu dosud zaznamenáno nebylo. Původní rekord činil 0,8 °C a pocházel z roku 1980.

Nabízelo by se říci něco v tom smyslu, že je škoda, že moldavská lokálka ve všední dny odpočívá, že by přišla vhod i nyní – inverzi se z podkrušnohorské, vlastně celé české kotliny nechce. Avšak inverze sílí a začne dobývat i Krušné hory.

ÚTERÝ 10. LISTOPADU: Převážně mlhavo/zataženo nízkou oblačností s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 3 °C, ráno v minimu kolem 2 °C.

STŘEDA 11. LISTOPADU: Převážně mlhavo/zataženo nízkou oblačností s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 5 °C, ráno v minimu kolem 2 °C.

ČTVRTEK 12. LISTOPADU: Převážně mlhavo/zataženo nízkou oblačností s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 8 °C, ráno v minimu kolem 3 °C.

Za necelé tři týdny je tu první adventní neděle, s níž započne (před)vánoční čas. Kdy bude sněžit? Sněžení je zatím v nedohlednu, naopak „koronaVánoce“ v dohledu jsou. Co říci, snad jen: Slunce a sníh v duši!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru