Po mimořádně teplých Dušičkách přijde Ramesh a přinese s sebou nezanedbatelné ochlazení
Dušičky. Ilustrační foto
Děčín

Děčínsko - Pěkně v teple jsme podle očekávání vstoupili do listopadu, posledního měsíce meteorologického podzimu. Ani neděle nebyla s denními maximy převážně mezi 11 až 13 °C kdovíjak chladná, natožpak Dušičky, které bořily teplotní rekordy. Extrémní teplo panovalo ale i v noci na Dušičky, třeba v Litvínově bylo o několik stupňů Celsia více než ve Spartě v Řecku. Nicméně, pro leckoho bohužel, „vedro“ se u nás moc dlouho nezdrží. A viníkem je Ramesh.

Než odhalíme tajemství ohledně Rameshe, věnujme pár sekund našeho života ohlédnutím se za letošními Dušičkami. Most, stanice v Kopistech, v 17 hodin hlásila 18,5 °C, nejvíce ze všech tuzemských stanic. Avšak pondělní den byl v rámci severozápadních/severních Čech nejabnormálnější v Žatci, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 20 °C. Tak teplé Dušičky Žatec nepamatuje, padl rekord z roku 2000, a to 16 °C. V metropolitním Ústí naměřili „pouhých“ 16 °C, a tak odolalo 17,0 °C z 2. listopadu 1996. Ani Teplice neudělaly čest svému jménu, zaznamenaly nanejvýše 16 °C, takže 17,4 °C z Dušiček 1996 zůstává. Čili ne všude bylo pondělí rekordně teplé, teplotně nadprůměrné ale ano.

Otázka zní: Kdo nebo co je Ramesh? Podíváme-li se do studnice vědomostí, tzn. na Wiki, zjistíme, že Ramesh je perské ženské křestní jméno a v podstatě znamená štěstí. Avšak rovněž zjistíme, že Ramesh je indické mužské křestní jméno. Tak, genderové rovnosti jsme dosáhli, nyní zase přejděme k počasí.

ÚTERÝ 3. LISTOPADU

Zpočátku, v tomto případě v době mezi půlnocí a cca 1:00 až 2:00, zmenšená oblačnost, pak se ale tak trochu zatáhne a už neroztáhne. Srážkové úhrny budou nulové. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 12 až 14 °C.

STŘEDA 4. LISTOPADU

Uprostřed pracovního týdne se na scéně objeví avizovaná/ý Ramesh. Jde o tlakovou výši, kterou takto pojmenovala Svobodná univerzita v Berlíně. Soudobá společnost ale směřuje k genderová neutrálnosti, a tak by bylo namístě tlakové výši Ramesh prostě a jednoduše říkat TO. Takže: Ve středu se TO postupně nasune nad Britské ostrovy. A protože TO zatouží i po Česku, východní okraj TOHO se rozšíří až nad pomezí střední a východní Evropy. Německo, zvláště severní polovina, se může těšit na slunný den, v našich končinách se vyjasní až ve večerních hodinách. Ale to neznamená, že se přes den neobjeví pár slunečních paprsků. Srážky žádné. Odpolední maxima okolo 9 až 11 °C, ranní minima kolem 8 až 6 °C.

ČTVRTEK 5. LISTOPADU

Buďme normální a kakejme na genderovou neutralitu. Střed tlakové výše Ramesh se před pátkem šestého přemístí přímo do českého vzdušného prostoru, tudíž ubude mraků. A proto nás ráno probudí slunce, i když ne nás všechny. Někde se totiž zformuje mlha. Ve znamení slunečného nebe se ponese zbytek čtvrtka, byť úplné azuro neočekávat nelze. Ale ani celodenní tyranii ze strany nízké (inverzní) oblačnosti. Odpolední maxima okolo 9 až 11 °C, ranní minima kolem 4 až 2 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru