Ministerstvo podpoří demolice v sociálně vyloučených lokalitách. K zemi chce poslat dalších sto budov
Červnová demolice panelového domu v Janově na Mostecku. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

ČR - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlašuje výzvu k podávání žádostí o dotace na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách pro rok 2021.

Cílem výzvy je finančně podpořit obce a kraje, kteří bojují s objekty dříve využívanými k bydlení, ubytování či rekreaci, které ohrožují okolí a svou zchátralostí brání jak dalšímu využití prostoru, tak rozvoji obce a podílí se významně na vzniku oblastí se sociální segregací.

Výzva má dva dotační tituly s celkovou alokací 100 milionů Kč. Jeden titul je určen nejpostiženějším regionům (Moravskoslezskému, Ústeckému a Karlovarskému kraji), druhý ostatním krajům ČR. Dotace bude poskytnuta až do výše 70 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů a to s ohledem na velikost žadatele (čím menší žadatel, tím vyšší procento). Každý žadatel, obec nebo kraj, může podat více žádostí, jejich součet ale může být maximálně 10 mil. Kč. Dolní limit dotace činí 500 tis. Kč.

Žádosti budou přijímány od 30. 10. 2020. do 15. 1. 2021 do 12 hod. nově pouze prostřednictvím datové schránky MMR. Vyslyšeli jsme nejenom Svaz obcí a měst a celková administrace bude poprvé kompletně elektronická.

MMR se snaží pomocí programu Podpora revitalizace území, zahájenému už v roce 2016, dlouhodobě pomáhat obcím, které zatěžují tzv. sociálně vyloučené lokality, především v krajích s vysokou nezaměstnaností, spojenou s existencí ubytoven a chátrajících budov, které mají negativní dopad na život v těchto regionech.

"Program pomohl za čtyři roky naší spolupráce více jak 100 obcím vyřešit letité problémy s vysoce rizikovými sociálními objekty," říká ministryně Klára Dostálová. "Celkově jsme už poskytli na demolice téměř 170 milionů Kč. Snažíme se pomáhat finančně tam, kde zápasí o každou korunu, a radou a konzultacemi všude, kde se opravdu a upřímně snaží o revitalizaci obytných celků," říká ministryně Klára Dostálová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru