Nepříliš vábnému počasí se z české kotliny nechce, a tak tu ještě chvíli zůstane
Ilustrační foto
Děčín

Teplicko - Naše domovina, nacházející se v severozápadních Čechách, má bezesporu svá kulturní specifika. Specifika, která nemusejí každému přijít na chuť. Gisele, tlakové níži, která se v uplynulých dnech udržovala nad Českem i několika dalšími státy, na chuť nepřišly, což je dobře. Na Slovensko i do východnějších částí Česka totiž přinesla extrémní srážky a s nimi související záplavy. Severozápadní Čechy se s trvalými a vydatnými srážkami potýkat nemusely, a tak se nám velká voda vyhnula. S větrem už to bylo horší, každopádně – mohlo být podstatně hůře. Budou se nám počasové problémy vyhýbat i v budoucí přítomnosti?

Ještě krátce k těm srážkám. V pondělí i v úterý na Moravě a ve Slezsku napršelo až přes 40 litrů vody na metr čtvereční, den na to zrovna tak. Vlastně ještě více. A proto ty povodně. Nicméně během noci na středu se srážky rozšířily fakticky po celém Česku a... V Horní Malé Úpě v Krkonoších ve středu spadlo 127 mm, v Jizerských horách pak až 87 mm. V Ústeckém kraji byly středeční srážkové úhrny velice různorodé. Nejnižší byly naměřeny na Chomutovsku a Mostecku, například v Kadani 4 mm a v Mostě-Kopistech 6 mm. Naopak nejvyšší byly hlášeny ze severu, konkrétně ze Šluknovského výběžku – Lobendava se dočkala 64 mm.

Co s sebou přinese víkend?

PÁTEK ŠESTNÁCTÉHO

Oblačno až zataženo, zejména v Krušných horách s přeháňkami. Neuškodí říci dešťovými, na pravou zimu je i v horských oblastech ještě čas. Větry neškodné, to znamená, že povětrnostní situace bude poklidná. Nejvyšší odpolední teploty okolo desítky.

SOBOTA SEDMNÁCTÉHO

Ani o prvním víkendovém dnu nebude moc slunečních paprsků na utrácení. Obloha bude zas a znovu převelice skoupá na modrý odstín a i tentokrát nešokují přeháňky s tím, že opět budou nejpravděpodobnější v Krušných horách. Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo devítky, desítky, čili v tomto ohledu téže beze změny. Ráno nabídne v minimu hodnoty kolem pětky.

NEDĚLE OSMNÁCTÉHO

Mezi půlnocí a polednem oblačnosti přechodně ubude, resp. bude proměnlivější. V průměru polojasno, nicméně po poledni se miska vah překlopí na stranu mraků a... a šmitec. Dešťové kapky ani sněhové vločky nebudou na programu ne, nedělní úhrny zdá se budou nulové. Nejvyšší odpolední teploty okolo jedenáctky až dvanáctky, k ránu rtuť v teploměrech zamíří pod 5 °C, ale jen zlehka.

PONDĚLÍ DEVATENÁCTÉHO

Nový týden by měl započít bílošedou oblohou s tím, že ve večerních hodinách by se mohlo i vyjasnit. Srážky žádné, denní maxima okolo 12, 13 °C a ranní minima kolem 5 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru