Piráti: Po jednáních zveřejnili, jaká koalice v Ústeckém kraji je prý zatím nejpravděpodobnější
Poslední zářijové jednání krajského zastupitelstva ještě ve starém složení. Nové bude jiné. Jaké, ukáže čas. Foto: Oldřich Hájek
Děčín

Ústecký kraj – V Ústeckém kraji pokračují několikátým dnem povolební vyjednávání. Ve hře je ještě několik možných koalic, ať už s vítězem voleb ANO, či bez něj.

V povolebních říjnových dnech se vyjednávací tým Pirátů sešel se zástupci hnutí STAN, koalice Spojenci pro Kraj a hnutí ANO. „Vyjednávací tým měl a má především na paměti potřebu změny v kraji a programové průniky s potenciálními koaličními partnery. Z tohoto pohledu nemají Piráti zájem na jednání o koalici s ODS, s níž takových programových průniků mnoho nevidí (SPD a KSČM si Piráti zapovídají ve své povolební strategii a koalici Lepší Sever berou jako programově a ideově zcela nekompatibilní),“ uvedli Piráti ve středečním prohlášení.

Pirátské straně tak v současnosti dává největší smysl spolupráce na půdorysu ANO, STAN, Pirátů.

„Vzhledem k drtivému vítězství je ANO jasným vedoucím koaličního vyjednávání. Po čtyřech letech opoziční spolupráce s ODS se netváří jako otevřené jiným možnostem bez ODS – a o takových možnostech ani nejedná,“ sděluje Kateřina Stojanová, mluvčí pirátského vyjednávacího zastupitelského týmu. „Pozici ANO a nárok hnutí na pozici hejtmana a jejich výběr partnerů pro další jednání plně respektujeme,“ dodává.

V posledních dnech se podle zveřejněných informací Pirátů iniciativou části svých členů Spojenci sami dostali na stůl jako třetí koaliční partner k ANO a ODS. Piráty prosazovaný vyjednávací blok s největšími programovými a ideovými průniky STAN – Piráti – Spojenci se tak neutvořil. „Koalice ANO – ODS – Spojenci pro kraj (TOP09, Zelení, KAN, LES a další regionální subjekty) tak je spolu s původním řešením ANO – ODS – STAN nejpravděpodobnější,“ hodnotí situaci Piráti.

Početně s převahou v zastupitelstvu by vycházela ještě koalice ODS – STAN – Piráti – Spojenci pro kraj a Lepší Sever (pokud by se pro Piráty a STAN nakonec ukázala přijatelnější spolupráce s Lepším Severem než s ANO). Ani STAN totiž nemůže jít do koalice s SPD a KSČM, stejně jako Piráti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru