Rekordní nárůst. Počet nakažených překonal v Ústeckém kraji stovku za den
Ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj – V Ústeckém kraji hygienici za jeden den zjistili u testovaných osob více než sto pozitivních výsledků na přítomnost nového koronaviru. Informovala o tom krajská hygienická stanice ke včerejšímu odpoledni.

V jednom dni přibylo 107 nakažených. Potvrzených případů covid-19 od začátku pandemie je tak v Ústeckém kraji dohromady již 1350. Uzdravilo se 902 osob, aktuálně nemoc prodělává 428 pacientů. Počet zemřelých s covid-19 zůstává na dvaceti.
Za týden přibylo v kraji 315 nakažených, 119 lidí se uzdravilo. Minulé úterý nemoc v Ústeckém kraji mělo aktuálně 232 lidí, tedy o 196 méně.

Jaké jsou počty aktuálně nemocných po jednotlivých okresech kraje? Nejvíce pozitivních je na Ústecku, kde je jich nyní 101. Na Děčínsku je právě teď 95 pacientů. Okres Teplice eviduje 76 osob s covid-19. Na Litoměřicku je 48 nemocných. O deset méně jich má Mostecko. Na Lounsku jde o 36 lidí. Na Chomutovsku vědí hygienici o 34 lidech s pozitivním testem, kteří ještě nemohou být prohlášeni za uzdravené.

Hrozí plošné exponenciální šíření nemoci

Celkový populační odhad reprodukčního čísla pro populaci ČR odpovídá k datu 12. 9. 2020 hodnotě přibližně 1,59. Jde tedy o hodnotu významně vyšší než 1,0. Každý nakažený tedy efektivně předává infekci více než jedné další osobě, a napříč kraji tak dochází k nárůstu s počínajícím významným exponenciálním trendem.

Jednotlivé kraje se sice v hodnotě reprodukčního čísla liší, avšak ve všech je patrná vyšší hodnota než 1,0. Jde o posun proti předchozím týdnům, kdy řada krajů významnější růstový trend nevykazovala. V tuto chvíli lze proto hovořit o riziku plošného exponenciálního šíření.

Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden nakažený pacient. „I když je číslo R velmi oblíbeným ilustračním parametrem, považujeme jej vzhledem ke komplikovanosti výpočtu pouze za doplňkový ukazatel, který je navíc vždy významně ovlivněn lokálními ohnisky, objemem a strukturou testů a interpretovatelnost celorepublikové hodnoty je omezená,“ uvádí k číslu R ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru