Seznamte se: Zoo Děčín chová vačnatce jménem kusu liščí
Foto, zdroj: zoo Děčín
Děčín

Děčín - Zoologická zahrada v Děčíně rozšířila svoji kolekci zvířat o nový druh. Jde o roztomilého vačnatce jménem kusu liščí. „Mladý chovný pár jsme dovezli minulý týden ze Zoo Jihlava. Samec je roční, samička dvouletá. Návštěvníci je najdou ve společné expozici s klokánky králíkovitými,“ uvedl vrchní chovatel Petr Haberland.

Jde o stromová zvířata s noční aktivitou z lesnatých a křovinatých oblastí Austrálie a Tasmánie. Denní úkryt si hledají v dutinách starých stromů, v padlých kmenech, pod břehy potoků, a nebo třeba taky pod střechami domů. Umí velmi obratně šplhat. Mají chápavý ocas a šikovné přední končetiny, kterými sbírají nalezenou potravu. Kusu liščí je všežravec, který se živí listím stromů, plody, květy, semeny, ale také hmyzem nebo vejci a drobnými obratlovci. V australských městech se kusu naučil žít v blízkosti člověka a potravu si hledá podobným způsobem jako mýval v Americe, to znamená, že vybírá odpadky z popelnic. Jako kožešinové zvíře byl v minulosti vysazen i na Novém Zélandu. Je to poměrně hlučný živočich, který syčí, mňouká, vrčí, vyje a v ohrožení neváhá kousnout. „Kusu liščí váží přibližně 4,5 kilogramu a může měřit až 58 centimetrů. Zbarvení jeho srsti je poměrně rozmanité, od odstínů rezavé, přes tmavě červenou, hnědou, šedou nebo černou. Naše samice je světle šedá a samec hnědočerný,“ dodal vrchní chovatel. V Českých zoologických zahradách je kusu liščí k vidění také v Zoo Jihlava, Brno, Hluboká nad Vltavou a Plzeň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru