Němka se těžce zranila na kole v oblíbeném krušnohorském středisku
Zraněnou ženu předali u hranic do péče německých záchranářů. Foto: Horská služba
Děčín

Krušné hory – Osmatřicetiletá německá cyklistka se v sobotu odpoledne těžce zranila v Trialparku na Klínovci, Horská služba pro ni povolala vrtulník ze SRN.

První výzva přišla přes aplikaci Záchranka od paní, která zraněnou našla, vzápětí dorazila žádost o zásah od dispečinku linky 155 karlovarského kraje. „Cyklistka spadla z kola během sjezdu v dost nepřístupné lokalitě. Vyrazili jsme k nehodě okamžitě v naší terénní technice, ale i tak jsme museli zraněnou po ošetření asi 200 metrů převézt na tzv. rakouském vozíku,“ uvedl k výjezdu Milan Šulák, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Cyklistka si pádem přivodila kromě oděrek otřes mozku, a to i přesto, že měla přilbu. Záchranáři měli podezření i na závažné poranění pánve. „Když jsme zjistili, že je z Německa, dohodli jsme se s naší Zdravotnickou záchrannou službou, že povoláme vrtulník saských leteckých záchranářů. Paní jsme ošetřili, zafixovali a šetrně dopravili na hraniční přechod na Božím Daru. Tam si ji posádka vrtulníku převzala a transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v její mateřské zemi,“ doplnil Milan Šulák.

V rámci přeshraniční spolupráce Horské služby a německých záchranářů je taková koordinace často nutná. „Předání zraněného zahraničního návštěvníka přímo německé záchrance v případě, že to jeho zdravotní stav dovoluje, není v dnešní době žádným problémem. V zimě tak předáváme zraněné lyžaře, v létě nejčastěji cyklisty,“ řekl Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

0908horskasluzba1

Zraněnou ženu předali u hranic do péče německých záchranářů. Foto: Horská služba

„Cyklostezky v Krušných horách a trialparky v místních sportovních areálech se v těchto dnech těší obrovské návštěvnosti. Proto důrazně upozorňuji nejen zahraniční cyklisty na nutnost dodržovat veškeré zásady bezpečné jízdy na horské kole. Dále prosíme i samotné jezdce, aby byli tolerantní v době našeho zásahu neboť např. při dnešní akci neznámý jezdec záchranáře ohrozil svou nebezpečnou jízdou i přestože bylo místo zásahu, i dle svědků, řádně označeno.“ apeloval na cyklisty Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Připomněl zároveň, že právě tento víkend probíhá v pohoří bezpečnostní akce Na kole jen s přilbou, která je zaměřena na důležitost používání ochranných prostředků na kole.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru