OBRAZEM: Zřícenina hradu, ze které je úžasný pohled na krajinu. Poznejte Andělskou horu
Výhled z Andělské hory. Foto: e-deniky.cz
Děčín

Andělská Hora - Vesničku Andělská Hora najdete necelých 9 kilometrů od Karlových Varů nedaleko hlavní silnice na Prahu. Dominantou obce je poutní kostel Nejsvětější Trojice z roku 1712, který je zvláštní zcela pravidelnou trojúhelníkovou dispozicí. Na kopci nad obcí se pak nachází hrad Andělská hora, respektive nyní už jen zřícenina.

Hrad byl založen na začátku 14. století pány z Oseka a sehrál důležitou roli za husitských válek. Od roku 1428 odtud husitský vojevůdce Jakoubek z Vřešovic podnikal vojenské výpravy do okolí. Za třicetileté války byl hrad vypálen Švédy. Brzy byl ale opraven, obýván byl až do roku 1718. Tehdy vyhořel i s celým městečkem v podhradí.

Dnes je na kopci jenom zřícenina, která se pomalu opravuje. Z ní je krásný výhled na okolní Doupovské hory.

Zřícenina je oblíbeným výletním místem. V roce 1786 ji navštívil i básník Johann Wolfgang Goethe.

Foto

Kudy tam

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru