Penzisté si loni přilepšili o tisícovku. Kolik činí průměrný starobní důchod v Ústeckém kraji?
ilustrační foto: CC0
Děčín

Ústecký kraj - V Ústeckém kraji bylo v prosinci 2019 celkem 136 177 osob, které pobíraly starobní důchod (bez souběhu s vdovským nebo vdoveckým), to je stejně jako v předchozím roce. Z tohoto počtu téměř 29 % odešlo do důchodu předčasně. Průměrný starobní důchod v kraji činil 13 299 Kč a proti předchozímu roku vzrostl o 1 027 Kč.

Ke konci roku 2019 bylo v Ústeckém kraji evidováno celkem 229 222 příjemců důchodů, proti předchozímu roku se počet důchodců snížil o 292 osob (o 0,1 %). K poklesu došlo kromě Ústeckého kraje rovněž v hlavním městě Praze, v Karlovarském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. V rámci Ústeckého kraje se počet důchodců meziročně mírně snížil ve většině okresů regionu s výjimkou Loun a Teplic. Mezi osobami pobírajícími důchod převažovaly ženy, a to jak za kraj celkem (58,6 %), tak ve všech okresech kraje, z toho nejvíce v okrese Ústí nad Labem (59,6 %). Převahu žen evidovali i ve všech krajích republiky, nejvyšší podíl žen důchodkyň byl v hlavním městě Praze (60,9 %), nejnižší v Kraji Vysočina (57,9 %).

Nejpočetnější skupinou byli starobní důchodci (bez souběhu s vdovským nebo vdoveckým důchodem), jejich podíl v kraji v minulosti stoupal, ale v posledních třech letech se ustálil a ke konci loňského roku činil 59,4 % ze všech příjemců důchodu, proti 56,3 % v roce 2010. Rovněž mezi starobními důchodci převažovaly ženy, ke konci roku 2019 představovaly za kraj 52,6 %.

Počet osob, které odcházely do předčasného důchodu, se v kraji meziročně zvýšil o 437 osob, tj. o 0,8 %. V roce 2019 tak pobíralo předčasný starobní důchod 28,9 % starobních důchodců, zatímco v roce 2010 jich bylo 22 %. V porovnání s ostatními kraji byl podíl příjemců předčasného starobního důchodu v roce 2019 v kraji sedmý nejvyšší. U mužů v kraji představoval podíl 30,1 % a byl pátý nejnižší mezi kraji, u žen s 28,1 % pak čtvrtý nejvyšší. Nejnižší podíl jak u celkového počtu, tak u obou pohlaví, je dlouhodobě v Praze. Nejvyšší podíl příjemců předčasného starobního důchodu žije v Kraji Vysočina (platí i pro muže a ženy).

Podíl předčasných starobních důchodů meziročně vzrostl rovněž ve všech okresech Ústeckého kraje, a to jak celkem, tak i u žen. U mužů se podíl mírně snížil v okresech Chomutov, Louny a Teplice, v ostatních okresech došlo k nárůstu. Nejvyšší podíl osob, které odešly v roce 2019 předčasně do důchodu, byl v okrese Most, a to jak u celkového počtu, tak u žen (34,4 %). Podíl u mužů byl nejvyšší v okrese Děčín a dosáhl 33,9 %. Nejnižší podíl osob z celkového počtu starobních důchodců odešlo do předčasného důchodu v okrese Litoměřice, u mužů to představovalo 23,3 %, u žen 18,8 %.

Proti roku 2010 se podíl předčasných odchodů do důchodu v kraji zvýšil celkově o 6,8 p. b. (procentních bodů), u žen o 7,2 p. b. a u mužů o 6,1 p. b. K nejvyššímu nárůstu za posledních devět let došlo v okrese Děčín - celkem i u žen o 8,5 p. b., nárůst u mužů byl nejvyšší v okrese Litoměřice (o 8,1 p. b.), naproti tomu nejnižší navýšení podílu jsme zaznamenali v okrese Teplice (celkem o 4,8 p. b., u mužů o 3,9 p. b. a u žen o 5,5 p. b.).

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru